Paksoy dava ekibi olarak 2024 yılının ilk çeyreğini geride bırakırken, Türkiye’de hukuk ve ceza yargılamaları ile idari yargılamalarda uygulanan usul ve kuralları etkileyen gelişmeleri bu bültenimizde sizlerle paylaşmaktan memnuniyet duyuyoruz.

Paksoy’da, arabuluculuktan tahkim yargılamalarında hakemlik ve taraf vekilliğine, her türlü ticari ve idari davadan uyum ve soruşturma ihtiyaçlarına kadar müvekkillerimize çok yönlü hukuk hizmeti verebilmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Mesleğimizi icra ederken ihtiyaç duyduğumuz dinamizmin yanı sıra, alanımızı ilgilendiren hukuki kurumlarla ilgili mevzuat ve yargı kararları vasıtasıyla ortaya çıkan gelişmeleri sıkı sıkıya takip ediyoruz. Bültenimizde göreceğiniz üzere, 2023 yılı sonu ile 2024 yılının ilk çeyreği, önemli gelişmelerin olduğu bir dönem oldu.

Hukuk uyuşmazlıklarını ilgilendiren belki de en önemli gelişme, Yargıtay Hukuk Genel Kurulunun, süreli sözleşmelerde sürenin sonundan itibaren taraflar arasındaki ilişkinin sürdürülmesi halinde, tahkim şartının geçerli kabul edilemeyeceğine yönelik kararıydı. Alternatif bir uyuşmazlık çözüm yolu olarak, bilhassa sınır aşan ticari ilişkilerde tercih edilen milletlerarası tahkimin uygulama alanını derinden etkileme riski bulunan bu karar, tahkim şartı içeren bir sözleşmeyi akdederken mutlaka dikkate alınması gereken bir karar olarak nitelendirilebilir. Bunun yanı sıra, Anayasa Mahkemesi, Yargıtay ve Bölge Adliye Mahkemelerince, hem iş hukuku hem de daha genel olarak medeni yargılama hukukunu etkileyen konularda verilen önemli kararlara da bültenimizde yer verdik.

12 Mart 2024 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan ve ceza muhakemesi hukuku ile icra ve iflas hukuku başta olmak üzere birçok kanunda önemli değişikliklerin öngörüldüğü ve kamuoyunda 8. Yargı Paketi olarak bilinen 7499 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un, uyuşmazlıkların çözümü alanını ilgilendiren hükümlerini de bu bültenle sizlere aktarmaktan memnuniyet duyuyoruz.

Son olarak, Paksoy dava ekibi olarak, mesleğimizin icrası esnasında tecrübe ettiğimiz ve yabancı ya da yurtdışında bulunan kişiler aleyhinde arabuluculuk süreçlerinin nasıl başlatılması ve sürdürülmesi gerektiğine ilişkin düşüncelerimizi de bu bülten vesilesiyle paylaşmak isteriz.

Mevzuata uyum ve soruşturmalara yönelik faaliyet alanımızın bir parçası olan beyaz yaka suçları bakımından da Türkiye’de hareketli bir dönemde bulunmaktayız. Bunu da dikkate alarak, Türkiye’de beyaz yaka suçlarındaki güncel gelişmelere de bültenimizde yer vermekteyiz.

Hukuk yargılamalarını, iş uyuşmazlıklarını, idari yargılama süreçlerini etkileyen güncel gelişmeleri, Türkiye Büyük Millet Meclisinde kabul edilerek 12 Mart 2024 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan ve kamuoyunda 8. Yargı Paketi olarak bilinen 7499 sayılı Kanun’un uyuşmazlık çözümüne ilişkin öngördüğü değişiklikleri, hukuk uyuşmazlıklarının kaydadeğer bir bölümü için zorunlu hale gelen arabuluculuk süreçlerinde yaşanan sorunlara ilişkin değerlendirmelerimizi ve Türkiye’de beyaz yaka suçlarına yönelik güncel konuları ele aldığımız Paksoy Dava Bülteni’nin 2024 İlkbahar sayısına buradan ulaşabilirsiniz.

Paylaş


Yasal Bilgilendirme

Bu içerik sadece bilgilendirme amaçlı olup hukuki görüş içermemektedir. İçerikteki konulara ilişkin bir sorunuz olması halinde lütfen bizi arayınız. Tüm hakları saklıdır.