Grup içi yurt dışı veri aktarımlarına ilişkin Bağlayıcı Şirket Kurallarına dair yakın tarihli duyurusunu takiben, Kişisel Verileri Koruma Kurulu Türkiye’de elde edilen kişisel verilerin yurt dışına aktarım şartlarını etkileyen iki önemli yayım daha yaptı. Bunlardan birincisi yurt dışına kişisel veri aktarımında hazırlanacak taahhütnamelerde dikkat edilmesi gereken hususlara ilişkin duyuru, ikincisi ise Kurul’un Amazon Türkiye hakkında verdiği yüksek meblağlı idari para cezasına konu karar özetidir.

Duyuru ile Kurul 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu’nun yürürlüğe girmesinden dört yıl sonra, kişisel verilerin yeterli korumanın bulunmadığı ülkelere aktarımlarında kullanılan taahhütname mekanizması için uygulanacak usul ve esasları belirledi. Amazon Türkiye kararı kişisel verilerin yurt dışına aktarımına dair verilen ilk idari para cezası olması nedeniyle önemli olduğu kadar yurt dışı veri aktarım koşulları, rızanın geçerliliği, aydınlatma yükümlülüğü ve kişisel verilerin ticari elektronik iletiler bağlamında işlenmesi gibi ele aldığı diğer konular itibariyle de veri sorumluları açısından bir rehber niteliğinde. Kişisel Verileri Koruma Kurulu yurt dışına veri aktarımı yapan şirketlerle ilgili önemli birçok konu hakkında katı bir tutum sergilemiştir. Yurt dışına veri aktarımı yapan şirketler son duyuruların kendi veri işleme faaliyetlerine olası etkilerini dikkatli bir şekilde değerlendirmelidir.

Söz konusu önemli gelişmelere ilişkin detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz. Yazımızla ilgili arzu ettiğiniz zaman bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Paylaş


Yasal Bilgilendirme

Bu içerik sadece bilgilendirme amaçlı olup hukuki görüş içermemektedir. İçerikteki konulara ilişkin bir sorunuz olması halinde lütfen bizi arayınız. Tüm hakları saklıdır.