25.01.2022 tarihli 31730 sayılı Resmi Gazete’de Yargıtay 3. Hukuk Dairesi’nin 2021/4000 E. 2021/11403 K. sayılı 15.11.2021 tarihli kararı yayımlanmıştır. Yargıtay söz konusu kararı ile aracı hizmet sağlayıcı konumunda bulunan bir e-ticaret sitesine ait elektronik ortamda, 3. şahıs satıcı tarafından satılan üründeki ayıptan, e-ticaret
sitesinin sorumlu olmadığına karar vermiştir.

Yargıtay kararında; öncelikle aracı hizmet sağlayıcı olan e-ticaret sitesi ile hizmet sağlayıcı 3. şahıs satıcı arasındaki farkın altı çizilmiştir. Aracı hizmet sağlayıcıların iktisadi ve ticari faaliyetlerin yapılması için elektronik ticaret ortamını sağladığı, hizmet sağlayıcıların ise elektronik ticaret faaliyetinde bulunan kişiler olduğu belirtilmiştir. Ayrıca, ilgili mevzuat uyarınca, aracı hizmet sağlayıcıların, hizmet sunduğu elektronik ortamı kullanan 3. şahıs satıcıların sağladığı içeriği kontrol etme, bu içerik ve içeriğe konu mal veya hizmetle ilgili hukuka aykırı bir faaliyetin ya da durumun söz konusu olup olmadığını araştırma yükümlülüğü olmadığı vurgulanmıştır.

Yargıtay, uyuşmazlık konusu olayda satıcıyı belirlemek adına mesafeli satış sözleşmesi ön bilgilendirme formunu incelemiş ve buna göre satıcının aracı hizmet sağlayıcı konumundaki e-ticaret sitesi değil, hizmet sağlayıcı konumundaki 3. şahıs satıcı olduğunu belirlemiştir. Yapılan değerlendirme neticesinde, e-ticaret sitesinin 3. şahıs satıcı tarafından e-ticaret sitesi üzerinden satılan üründeki ayıptan sorumlu olmayacağına ve ayıp dolayısıyla sorumluluğunun 3. şahıs satıcıya ait olduğuna karar verilmiştir.

“Yargıtay, Üçüncü Şahıs Satıcılar Tarafından E-Ticaret Siteleri Üzerinden Satılan Ürünlerdeki Ayıplardan, Aracı Hizmet Sağlayıcı Konumundaki E-Ticaret Sitelerinin Sorumlu Tutulamayacağına Hükmetti” konulu bilgi notumuzun tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

Paylaş


Yasal Bilgilendirme

Bu içerik sadece bilgilendirme amaçlı olup hukuki görüş içermemektedir. İçerikteki konulara ilişkin bir sorunuz olması halinde lütfen bizi arayınız. Tüm hakları saklıdır.