25.01.2022 tarihli 31730 sayılı Resmi Gazete’de Yargıtay 3. Hukuk Dairesi’nin 2021/4000 E. 2021/11403 K. sayılı 15.11.2021 tarihli kararı yayımlanmıştır. Yargıtay söz konusu kararı ile aracı hizmet sağlayıcı konumunda bulunan bir e-ticaret sitesine ait elektronik ortamda, 3. şahıs satıcı tarafından satılan üründeki ayıptan, e-ticaret
sitesinin sorumlu olmadığına karar vermiştir.
Yargıtay kararında; öncelikle aracı hizmet sağlayıcı olan e-ticaret sitesi ile hizmet sağlayıcı 3. şahıs satıcı arasındaki farkın altı çizilmiştir. Aracı hizmet sağlayıcıların iktisadi ve ticari faaliyetlerin yapılması için elektronik ticaret ortamını sağladığı, hizmet sağlayıcıların ise elektronik ticaret faaliyetinde bulunan kişiler olduğu belirtilmiştir. Ayrıca, ilgili mevzuat uyarınca, aracı hizmet sağlayıcıların, hizmet sunduğu elektronik ortamı kullanan 3. şahıs satıcıların sağladığı içeriği kontrol etme, bu içerik ve içeriğe konu mal veya hizmetle ilgili hukuka aykırı bir faaliyetin ya da durumun söz konusu olup olmadığını araştırma yükümlülüğü olmadığı vurgulanmıştır.
Yargıtay, uyuşmazlık konusu olayda satıcıyı belirlemek adına mesafeli satış sözleşmesi ön bilgilendirme formunu incelemiş ve buna göre satıcının aracı hizmet sağlayıcı konumundaki e-ticaret sitesi değil, hizmet sağlayıcı konumundaki 3. şahıs satıcı olduğunu belirlemiştir. Yapılan değerlendirme neticesinde, e-ticaret sitesinin 3. şahıs satıcı tarafından e-ticaret sitesi üzerinden satılan üründeki ayıptan sorumlu olmayacağına ve ayıp dolayısıyla sorumluluğunun 3. şahıs satıcıya ait olduğuna karar verilmiştir.
“Yargıtay, Üçüncü Şahıs Satıcılar Tarafından E-Ticaret Siteleri Üzerinden Satılan Ürünlerdeki Ayıplardan, Aracı Hizmet Sağlayıcı Konumundaki E-Ticaret Sitelerinin Sorumlu Tutulamayacağına Hükmetti” konulu bilgi notumuzun tamamına buradan ulaşabilirsiniz.
Paylaş
İlgili alan
İş Hukuku
Ticaret ve Şirketler Hukuku
Tüketici Hukuku
İlgili kişiler
Detaylı bilgi için bizimle irtibata geçebilirsiniz.


Yasal Bilgilendirme
Bu içerik sadece bilgilendirme amaçlı olup hukuki görüş içermemektedir. İçerikteki konulara ilişkin bir sorunuz olması halinde lütfen bizi arayınız. Tüm hakları saklıdır.
İlginizi Çekebilir
4 Temmuz 2025
İklim Kanunu TBMM’de Kabul Edildi
7552 sayılı İklim Kanunu (“Kanun”) 2 Temmuz 2025 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından kabul edilmiştir. Kanun Resmi Gazete’de…
30 Haziran 2025
Dava Takibi ve Uyuşmazlıkların Çözümü Alanında Öne Çıkanlar – 2025 Yaz Sayısı
2025 yılının yaz dönemine girerken, hukuk uyuşmazlıkları ve milletlerarası tahkim alanındaki güncel gelişmeleri, yargı kararlarını ve…
27 Haziran 2025
Uzmanlaşma Anlaşmalarına İlişkin Yeni Grup Muafiyeti Tebliği Yayımlandı
Rekabet Kurumu tarafından 26 Haziran 2025 tarihli ve 32938 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Uzmanlaşma Anlaşmalarına İlişkin Grup…
23 Haziran 2025
Türk e-ticaret hukukunda son gelişmeler
6563 sayılı Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair 7416 sayılı Kanun’un yürürlüğe girmesini takiben…
20 Mayıs 2025
Bölge Adliye Mahkemesi Tenfiz Yargılamasında New York Sözleşmesi Uygulamasını ve Révision au Fond Yasağını Teyit Etti
Adana Bölge Adliye Mahkemesi 9. Hukuk Dairesi (“İstinaf Mahkemesi”), 21.04.2025 tarihli kararı ile hakem kararının tenfizine ilişkin…
14 Mayıs 2025
Türkiye’de Hidrojen Enerjisinin Geleceği
Hidrojen enerjisi, yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelik küresel geçişin temel unsurlarından biri olarak ortaya çıkmaktadır. Enerji…