Türkiye’de Suç Gelirlerinin Aklanması ve Terörizmin Finansmanı ile Mücadele ve Müsadere Uygulamalarında Etkinliğin Artırılması Strateji Belgesi’ne (2021-2025) (“Strateji Belgesi”) ilişkin 2021/16 Sayılı Genelge (“Genelge”) 17 Temmuz 2021 tarih ve 31544 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır.

Strateji Belgesi, aklama ve terörizmin finansmanı suçlarına ilişkin adli ve idari süreçlerin etkili bir şekilde yürütülmesi, mali istihbaratın elde edilmesi ve kullanılmasına ilişkin süreçlerin başarısının artırılması ve dolayısıyla suçluların suç gelirinden mahrum bırakılmasına ilişkin tedbirlerin koordineli bir şekilde uygulanması hedefine yönelik olarak hazırlanmıştır. Bu kapsamda Strateji Belgesi’nde stratejik amaçlar ve hedefler sıralanmış, uygulamada izlenecek süreç ve prosedürlere yer verilmiştir. Ayrıca aklama ve terörizmin finansmanı konularında ihtisaslaşmaya önem verildiği görülmektedir. Strateji Belgesi, Mali Suçlar Araştırma Kurulu Başkanlığı’nın (MASAK) resmi internet adresinde duyurulmuştur. Strateji Belgesi’ne buradan erişilebilmektedir.

Bu kapsamda Genelge’de suç gelirlerinin aklanmasının ve terörizmin finansmanının önlenmesinde kamu kurumlarının koordinasyonu ile soruşturma ve kovuşturma süreçlerinin önemine vurgu yapılmıştır. 5549 sayılı Suç Gelirlerinin Aklanmasının Önlenmesi Hakkında Kanun uyarınca tanımlanmış olan yükümlü gruplarının mevzuattan doğan yükümlülüklerini yerine getirmelerinin gerekliliği hatırlatılmıştır. Müşterinin tanınması, şüpheli işlem bildirimi, kayıt tutma ve istendiğinde yetkili makamlara ibraz etme, uyum programı oluşturma gibi önleyici tedbirlerin etkili bir şekilde uygulanması ve bu yükümlülüklere uyumun denetlenmesi üzerinde durulmuştur. Genelge’ye buradan erişilebilmektedir.

Her iki belge de kamu kurum ve kuruluşları başta olmak üzere tüm özel sektör taraflarının dikkat etmesi gereken meselelerin hassasiyetle takip edildiği mesajını iletmektedir.

Diğer yandan, 31 Aralık 2020 tarihli ve 31351 (5. Mükerrer) sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 7262 sayılı Kanun’la, Suç Gelirlerinin Aklanmasının Önlenmesi Hakkında Kanun’da bazı değişiklikler yapılmıştı. 13 Temmuz 2021 tarihli 31540 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği (Sıra No:529) ile vergi kaçakçılığıyla mücadele amacıyla bazı yenilikler getirilmiş, yükümlülerin talep edildiğinde işlemlerin gerçek faydalanıcı bilgisini Gelir İdaresi Başkanlığı’na bildirmesi zorunlu kılınmıştı. Bu gelişmeler, Genelge ve Strateji Belgesi ile birlikte değerlendirildiğinde mali suçlarla mücadeleye ilişkin mevzuat çalışmalarının yoğunlaştığı ve bu konuda kamu kurumları arasındaki işbirliğinin artırılmasının hedeflendiği görülmektedir. 5549 sayılı Suç Gelirlerinin Aklanmasının Önlenmesi Hakkında Kanun’a buradan, Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği’ne (Sıra No:529) ise buradan erişilebilmektedir.

Yazımızla ilgili olarak arzu ettiğiniz zaman bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Paylaş


Yasal Bilgilendirme

Bu içerik sadece bilgilendirme amaçlı olup hukuki görüş içermemektedir. İçerikteki konulara ilişkin bir sorunuz olması halinde lütfen bizi arayınız. Tüm hakları saklıdır.