Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın (“ETKB”) 12 Ocak 2021 tarih ve 31362 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan duyurusu ile toplam 1.000 MWe gücündeki bağlantı kapasitesinin tahsisi amacıyla güneş enerjisine dayalı yenilenebilir enerji kaynak alanları için yapılacak olan toplam 74 adet yarışmaya (“YEKA GES-3”) ilişkin başvuru tarihleri 8-12 Mart 2021’e ertelenmiştir.

Yeni duyuru ile elektrik enerjisi alım başlangıç tavan fiyatı her yarışma için 30 kuruş/kWh’den 35 kuruş/kWh’ye çıkarılmıştır. Alım süresi, sözleşmenin imza tarihinden itibaren 15 (on beş) yıldır.

YEKA (Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanı) yarışmaları, yenilenebilir enerji kaynaklarının etkin ve verimli bir şekilde kullanımının artırılması amacıyla büyük ölçekli enerji projelerinin geliştirilmesi için 2016 yılında başlatılmıştır. Yarışmaları kazananlar, ETKB tarafından alım süresi boyunca sözleşmede belirtilen alım fiyatı üzerinden sağlanacak olan alım garantisinden yararlanabilecektir.

Türkiye’nin 36 ilinde YEKA GES-3 kapsamında düzenlenecek olan 74 adet yarışma (10 MWe kapasiteli 34 adet, 15 MWe kapasiteli 28 adet ve 20 MWe kapasiteli 12 adet) ilk olarak 3 Temmuz 2020 tarih ve 31174 sayılı Resmi Gazete’de duyurulmuş olup söz konusu duyuruda başvuruların 19-23 Ekim 2020 tarihleri arasında alınacağı belirtilmiştir. ETKB tarafından 8 Ekim 2020 tarihinde 18-21 Ocak 2021’e ertelenen başvuru tarihleri şimdi de ikinci kez ertelenmiştir.

Yarışmalara sadece Türk Ticaret Kanunu’na göre limited veya anonim şirket olarak kurulmuş tüzel kişiler başvurabilecektir. Başvurular için mali yeterlilik ve iş deneyimi şartı aranmamaktadır. Ancak gerekli diğer şartlar ve istenen belgeler şartnamede belirtilmekte olup her bir yarışmanın şartnamesi (i) 2.000 TL tutarındaki şartname bedelinin ödendiğine dair banka dekontunun ve (ii) yarışma ilanı Ek-3’te yer alan şartname temin tutanağının e-posta yoluyla yeka@enerji.gov.tr adresine iletilmesi suretiyle ETKB’den alınabilecektir.

Başvuruların ETKB’ye elden teslim edilerek yapılması gerekmektedir. Yarışmaların tarih, saat ve adresleri ETKB’nin internet sitesinde ilan edilecektir.

Yazımızla ilgili olarak arzu ettiğiniz zaman bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Paylaş


Yasal Bilgilendirme

Bu içerik sadece bilgilendirme amaçlı olup hukuki görüş içermemektedir. İçerikteki konulara ilişkin bir sorunuz olması halinde lütfen bizi arayınız. Tüm hakları saklıdır.