Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu, 18 Şubat 2020 tarihinde internet sitesinde yayımladığı duyuru ile beşeri tıbbi ürünlerin fiyatlandırılmasına ilişkin olarak 19 Şubat 2020 tarihi itibariyle geçerli olacak olan fiyat ve kur oranlarını belirlemiştir.

24 Şubat 2017 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 2017/9901 sayılı Beşeri Tıbbi Ürünlerin Fiyatlandırılmasına Dair Karar (“Karar”) uyarınca, beşeri tıbbi ürünlerin fiyatlandırılmasında kullanılacak Türk Lirası cinsinden Avro değeri, bir önceki yılın Resmi Gazete’de ilan edilen gösterge niteliğindeki T.C. Merkez Bankasının günlük Avro döviz satış kuru gerçekleşmeleri esas alınarak hesaplanacak olan yıllık ortalama Avro değerinin %70 olarak belirlenen uyarlama katsayısı ile çarpılması suretiyle belirlenir. Bu doğrultuda Fiyat Değerlendirme Komisyonu her yılın ilk 45 günü içerisinde bahsi geçen usule uygun olarak beşeri tıbbi ürünlerin fiyatlandırılmasında kullanılacak kur değerini ilan eder.

Yukarıda anılan Karar’a istinaden, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu, 18 Şubat 2020 tarihinde internet sitesinde yayımladığı duyuru ile Fiyat Değerlendirme Komisyonu’nun kararı kapsamında aşağıdaki hususları açıklamıştır:

• Beşeri tıbbi ürünlerin fiyatlandırılmasında kullanılan 1 Avro değeri 3,4037 TL’den 3,8155 TL’ye çıkarılarak 2020 yılı için 3,8155 TL olarak belirlenmiştir.
• Karar hükümlerine bağlı kalmaksızın ayrıca fiyatlandırma yapılabilecek ürünlerin kapsamında,
o Fiyat korumalı ürünler bakımından esas alınacak depocuya satış fiyatı tavanı 11,75 TL’den 13,17 TL’ye çıkarılmış ve depocuya satış fiyatı 13,17 TL ve altında kalan  ürünler kapsama dahil olacak şekilde belirlenmiştir;
o Tüm ilaçlar, reçetesiz ilaçlar, kan ürünleri, tıbbi mamalar, radyofarmasötik ürünler, enteral beslenme ürünleri, alerji ürünleri, yetim ürünler, geleneksel bitkisel tıbbi ürünler, biyobenzer ürünler, hastane ürünleri, serumlar, kamu tarafından bedeli ödenecek ilaçlar listesinde yer almayan ilaçlar ile Fiyat Değerlendirme Komisyonu tarafından belirlenecek olan aşılar ve halk sağlığı yönünden kritik önemi haiz ürünler bakımından ise depocuya satış fiyatı tavanı 6,15 TL’den 6,89 TL’ye çıkarılmış ve depocuya satış fiyatı 6,89 TL’nin altında olan belirtilen ürünler kapsama dahil olacak şekilde belirlenmiştir.
• Ayrıca, geçerli olacak yeni depocuya satış fiyatının, mevcut depocuya satış fiyatının eski Avro değerine bölündükten sonra yeni Avro değeri ile çarpılması suretiyle hesaplanmasına karar verilmiştir.

Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Fiyat Değerlendirme Komisyonu’nun yukarıda belirtilen kararı kapsamında belirtilen fiyat ve kur değerleri, yukarıda belirtildiği üzere, 19 Şubat 2020 tarihinden itibaren yürürlüktedir.

Paylaş


Yasal Bilgilendirme

Bu içerik sadece bilgilendirme amaçlı olup hukuki görüş içermemektedir. İçerikteki konulara ilişkin bir sorunuz olması halinde lütfen bizi arayınız. Tüm hakları saklıdır.