6102 sayılı TTK m. 438 uyarınca bir pay sahibinin şirkete özel denetçi atanmasını talep edebilmesinin şartlarından biri, işbu davayı açmadan önce bilgi alma ve inceleme hakkını kullanmasıdır. Kanunun lafzında hakkın kullanımının, muhakkak mahkemeden talep edilmesi gerektiği bilgisi yer almamakla birlikte, Bakırköy Ticaret Mahkemesi önüne gelen bir uyuşmazlıkta, şirkete özel denetçi atanmasının talep edilebilmesi için, öncelikle yetkili mahkemeden bilgi alma ve inceleme talebinde bulunulması gerektiğine karar verilmiştir.
Uyuşmazlığa konu olayda limited şirket pay sahibi olan davacı, şirketin işleyişi hakkındaki birtakım bilgileri edinmek maksadıyla, bilgi alma ve inceleme talebini genel kurulda iletmiştir. Talebin oy çokluğu ile reddedilmesi üzerine aynı genel kurulda davacı pay sahibi, şirkete özel denetçi atanmasını talep etmiştir. Bu talebin de genel kurulda reddedilmesi üzerine davacı pay sahibi, Bakırköy Asliye Ticaret mahkemesi nezdinde dava açarak, bilgi alma ve inceleme hakkını kullanamadığı iddiasıyla şirkete özel denetçi atanmasını talep etmiştir.
Mahkeme tarafından yapılan yargılama neticesinde, davacının, bilgi alma hakkına sahip olsa da bu hakkın ihlalinde hangi hakları kullanabileceğine ilişkin TTK m.437 hükmünün düzenlendiği, bu hüküm gözetildiğinde, davacının şirkete özel denetçi atanmasını talep etmeden önce yetkili mahkeme nezdinde dava açarak bilgi alma ve inceleme hakkını kullanması gerektiğine karar verilmiştir.
Kararın devamında Mahkeme ayrıca, özel denetçi atanmasını talep edebilmenin bir diğer şartı olan yöneticilerin, kanunu veya esas sözleşmeyi ihlal ederek, şirketi veya pay sahiplerini zarara uğrattıklarının ispatı zorunluluğuna dikkat çekmiş, bu kapsamda davacı pay sahibinin ikna edici bilgi ve belge sunmadığını belirterek davayı kesin olarak şirket lehine reddetmiştir.
Söz konusu mahkeme ilamı, pay sahipleri tarafından bilgi alma ve inceleme hakkının nasıl kullanılması gerektiğine dair yol gösterici olmasına ilaveten, şirketleri haksız yere özel denetçi atanmasından koruyabilecek bir emsal niteliğinde olduğundan da oldukça kıymetlidir.
Detaylarla ilgili olarak arzu ettiğiniz zaman bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Paylaş
İlgili kişiler
Detaylı bilgi için bizimle irtibata geçebilirsiniz.


Yasal Bilgilendirme
Bu içerik sadece bilgilendirme amaçlı olup hukuki görüş içermemektedir. İçerikteki konulara ilişkin bir sorunuz olması halinde lütfen bizi arayınız. Tüm hakları saklıdır.
İlginizi Çekebilir
4 Temmuz 2025
İklim Kanunu TBMM’de Kabul Edildi
7552 sayılı İklim Kanunu (“Kanun”) 2 Temmuz 2025 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından kabul edilmiştir. Kanun Resmi Gazete’de…
30 Haziran 2025
Dava Takibi ve Uyuşmazlıkların Çözümü Alanında Öne Çıkanlar – 2025 Yaz Sayısı
2025 yılının yaz dönemine girerken, hukuk uyuşmazlıkları ve milletlerarası tahkim alanındaki güncel gelişmeleri, yargı kararlarını ve…
27 Haziran 2025
Uzmanlaşma Anlaşmalarına İlişkin Yeni Grup Muafiyeti Tebliği Yayımlandı
Rekabet Kurumu tarafından 26 Haziran 2025 tarihli ve 32938 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Uzmanlaşma Anlaşmalarına İlişkin Grup…
23 Haziran 2025
Türk e-ticaret hukukunda son gelişmeler
6563 sayılı Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair 7416 sayılı Kanun’un yürürlüğe girmesini takiben…
20 Mayıs 2025
Bölge Adliye Mahkemesi Tenfiz Yargılamasında New York Sözleşmesi Uygulamasını ve Révision au Fond Yasağını Teyit Etti
Adana Bölge Adliye Mahkemesi 9. Hukuk Dairesi (“İstinaf Mahkemesi”), 21.04.2025 tarihli kararı ile hakem kararının tenfizine ilişkin…
14 Mayıs 2025
Türkiye’de Hidrojen Enerjisinin Geleceği
Hidrojen enerjisi, yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelik küresel geçişin temel unsurlarından biri olarak ortaya çıkmaktadır. Enerji…