6102 sayılı TTK m. 438 uyarınca bir pay sahibinin şirkete özel denetçi atanmasını talep edebilmesinin şartlarından biri, işbu davayı açmadan önce bilgi alma ve inceleme hakkını kullanmasıdır. Kanunun lafzında hakkın kullanımının, muhakkak mahkemeden talep edilmesi gerektiği bilgisi yer almamakla birlikte, Bakırköy Ticaret Mahkemesi önüne gelen bir uyuşmazlıkta, şirkete özel denetçi atanmasının talep edilebilmesi için, öncelikle yetkili mahkemeden bilgi alma ve inceleme talebinde bulunulması gerektiğine karar verilmiştir.
Uyuşmazlığa konu olayda limited şirket pay sahibi olan davacı, şirketin işleyişi hakkındaki birtakım bilgileri edinmek maksadıyla, bilgi alma ve inceleme talebini genel kurulda iletmiştir. Talebin oy çokluğu ile reddedilmesi üzerine aynı genel kurulda davacı pay sahibi, şirkete özel denetçi atanmasını talep etmiştir. Bu talebin de genel kurulda reddedilmesi üzerine davacı pay sahibi, Bakırköy Asliye Ticaret mahkemesi nezdinde dava açarak, bilgi alma ve inceleme hakkını kullanamadığı iddiasıyla şirkete özel denetçi atanmasını talep etmiştir.
Mahkeme tarafından yapılan yargılama neticesinde, davacının, bilgi alma hakkına sahip olsa da bu hakkın ihlalinde hangi hakları kullanabileceğine ilişkin TTK m.437 hükmünün düzenlendiği, bu hüküm gözetildiğinde, davacının şirkete özel denetçi atanmasını talep etmeden önce yetkili mahkeme nezdinde dava açarak bilgi alma ve inceleme hakkını kullanması gerektiğine karar verilmiştir.
Kararın devamında Mahkeme ayrıca, özel denetçi atanmasını talep edebilmenin bir diğer şartı olan yöneticilerin, kanunu veya esas sözleşmeyi ihlal ederek, şirketi veya pay sahiplerini zarara uğrattıklarının ispatı zorunluluğuna dikkat çekmiş, bu kapsamda davacı pay sahibinin ikna edici bilgi ve belge sunmadığını belirterek davayı kesin olarak şirket lehine reddetmiştir.
Söz konusu mahkeme ilamı, pay sahipleri tarafından bilgi alma ve inceleme hakkının nasıl kullanılması gerektiğine dair yol gösterici olmasına ilaveten, şirketleri haksız yere özel denetçi atanmasından koruyabilecek bir emsal niteliğinde olduğundan da oldukça kıymetlidir.
Detaylarla ilgili olarak arzu ettiğiniz zaman bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Paylaş
İlgili kişiler
Detaylı bilgi için bizimle irtibata geçebilirsiniz.


Yasal Bilgilendirme
Bu içerik sadece bilgilendirme amaçlı olup hukuki görüş içermemektedir. İçerikteki konulara ilişkin bir sorunuz olması halinde lütfen bizi arayınız. Tüm hakları saklıdır.
İlginizi Çekebilir
28 Mart 2025
İş Yerlerinde Psikolojik Tacizin (Mobbing) Önlenmesi hakkında Genelge Yayınlandı
İş Yerlerinde Psikolojik Tacizin (Mobbing) Önlenmesi konulu 2025/3 sayılı Cumhurbaşkanlığı Genelgesi (“Genelge”) 6 Mart 2025 tarihli ve…
26 Mart 2025
Siber Güvenlik Kanunu yürürlüğe girdi
Uzun süredir beklenen 7545 sayılı Siber Güvenlik Kanunu 19 Mart 2025 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Söz konusu…
24 Mart 2025
Sağlık Mevzuatındaki Son Gelişmeler – Kış Sayısı 2025
Beşeri Tıbbi Ürünler Ruhsatlandırma Yönetmeliği Değişikliği. 3 Aralık 2024 tarihinde Beşeri Tıbbi Ürünler Ruhsatlandırma Yönetmeliği’nde…
21 Mart 2025
Kripto Varlıklara İlişkin İkincil Mevzuat Yürürlükte!
Kripto varlıklar ve kripto varlık hizmet sağlayıcılarına (“KVHS”) ilişkin 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu’na (“SPKn”) eklenen hükümler,…
14 Mart 2025
Anayasa Mahkemesi, Davanın Kısmen Kabulü Ve Reddi Halinde Yargılama Giderlerinin Tarafların Haklılık Oranına Göre Paylaştırılması Yönündeki Düzenlemeyi Manevi Tazminat Davaları Yönünden İptal Etti
Anayasa Mahkemesi, 25 Aralık 2024 tarihli ve 2024/226 sayılı kararında, Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 326. maddesinin ikinci fıkrasını…
11 Mart 2025
Anayasa Mahkemesi’nden Önemli Karar: Yabancılık Unsuru Taşıyan İş Sözleşmelerinde Hukuk Seçimi Düzenlemesi İptal Edildi
Anayasa Mahkemesi (“AYM”), 5 Kasım 2024 tarihli ve 2024/187 sayılı kararında, yabancılık unsuru taşıyan iş sözleşmelerinde taraflara hukuk…