Nihan Bacanak, Can Aksoy ve Bengüsu Güvendi tarafından hazırlanan “Sıkı Prosedürler Karşısında Acil Gereksinimler: İlaç tedarikinde her ihtimale hazır olmak mümkün mü?” konulu makalemiz Lexology’de yayımlandı.

Bilindiği üzere beşeri tıbbi ürünler, kural olarak yalnızca ürünün kullanılmasına izin verilen belirli endikasyonlar için ruhsat alınması üzerine piyasaya sürülebilir. Diğer yandan, COVID-19 pandemisi sürecinde de tecrübe edildiği üzere, ruhsatlı bir ürünün bulunmadığı özellikle acil durumlarda ilgili ilaca erişilememesi mağduriyetlere sebep olabilmekte, ruhsat alma süreçlerinin uzunluğu da ilave sorunlara yol açabilmektedir. Dolayısıyla hastaların acil ihtiyaçlarının etkin şekilde karşılanması ile ürünlerin piyasaya güvenli bir şekilde sürülmesi arasındaki dengenin düzgün şekilde kurulması azami önem teşkil etmektedir. Türk mevzuatında, ruhsatsız ürünlerin hastalar tarafından erişimine imkan veren çeşitli metotlar öngörülmüştür. Aşağıda kısaca anlatılmakta olan bu metotlardan yurtdışından ilaç temini programı ile endikasyon dışı ilaç kullanımı, özellikle COVID-19 pandemisi sürecinde hızlı aksiyon alınmasına olanak veren metotlardan olmuştur.

Makalemize buradan ulaşabilirsiniz.

Paylaş


Yasal Bilgilendirme

Bu içerik sadece bilgilendirme amaçlı olup hukuki görüş içermemektedir. İçerikteki konulara ilişkin bir sorunuz olması halinde lütfen bizi arayınız. Tüm hakları saklıdır.