E-ticaret sektörünün beklediği, 6563 sayılı Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun’da Değişiklik Yapılmasına Dair 7416 sayılı Kanun (“Yeni Kanun”), 1 Temmuz 2022 tarihinde kabul edilmiş olup, 7 Temmuz 2022 tarihli 31889 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır. Hükümlerinin çoğunluğu 1 Ocak 2023 tarihinde yürürlüğe girecek olan Yeni Kanun, e-ticaret pazarında rekabet ortamını korumayı, haksız rekabetin ve tekelleşmenin önüne geçmeyi ve pazarın dengeli ve sağlıklı büyümesini sağlamayı amaçlamaktadır.

Getirdiği esaslı değişiklikler sonucu sektör oyuncularının faaliyetlerini önemli ölçüde etkileyecek olan Yeni Kanun, e-ticaret hizmet sağlayıcılarının aracı hizmet sağlayıcılar ile olan ilişkilerinde korunmasını gözetirken, e-ticaret aracı hizmet sağlayıcıların sorumluluklarının da sınırını çizmektedir.

Yeni Kanun ile birlikte, e-ticaret aracı hizmet sağlayıcılar ve e-ticaret hizmet sağlayıcılar, mevcut faaliyetlerini incelemek ve önemli bir uyum sürecinden geçmek zorundadır. Bu süreçte, aracılık sözleşmesinin tadil edilmesi, elektronik ticaret ortamlarının güncellenmesi, ürün tanıtım şeklinin değiştirilmesi, mevcut durumda verilen çeşitli hizmetlerin sona erdirilmesi, hukuka aykırı içeriklerin takip edilmesi ve yayımdan kaldırılması için ilgili mekanizmaların tesis edilmesi ve yeni lisans alma ve raporlama yükümlülüklerinin yerine getirilmesi gibi hususlar söz konusu olabilir. Bu kapsamda Ticaret Bakanlığı’nın (“Bakanlık”), uygulamaya ilişkin yönetmelikler çıkararak Yeni Kanun’dan kaynaklanan bazı belirsizlikleri açıklığa kavuşturması beklenmektedir.

Yeni Kanun ile getirilen başlıca değişikliklere ilişkin genel bir özetinin yer aldığı notumuza buradan ulaşabilirsiniz.

Paylaş


Yasal Bilgilendirme

Bu içerik sadece bilgilendirme amaçlı olup hukuki görüş içermemektedir. İçerikteki konulara ilişkin bir sorunuz olması halinde lütfen bizi arayınız. Tüm hakları saklıdır.