1 Temmuz 2022 tarihinde 6563 sayılı Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair 7416 sayılı Kanun’un (“Kanun”) kabul edilmesini takiben, Türkiye Cumhuriyeti Ticaret Bakanlığı (“Bakanlık”) beklenmekte olan ikincil mevzuatı yayımlamaya başladı. Bu kapsamda, öncelikle 23 Ağustos 2022 tarihinde Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ve yakın zamanda 29 Aralık 2022 tarihli ve Resmi Gazete’de yayımlanan Elektronik Ticaret Aracı Hizmet Sağlayıcı ve Elektronik Hizmet Sağlayıcılar Hakkında Yönetmelik (“Yeni Yönetmelik”) çıkarılmıştır.

Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliği’nde yapılan değişiklik, e-ticaret aracı hizmet sağlayıcılarına ön bilgilendirme yükümlülüğünün yerine getirilmesi, cayma hakkının müşteriler tarafından kullanılabilmesi için sistem kurulması veya iade ödemelerinin yapılması gibi birtakım yeni yükümlülükler getirmişti.

Yeni Yönetmelik ise, Kanun ile bu iki pazar oyuncusuna getirilen yükümlülükleri detaylandırmakta, ek yükümlülükler tesis etmekte ve kanun kapsamında belirsiz olan bazı hususları düzenlemektedir. Söz konusu düzenlemeler, pazar yeri işletmecisi olarak bilinen e-ticaret aracı hizmet sağlayıcılara daha katı kısıtlamalar getirilmesi ve e-ticaret hizmet sağlayıcılarının söz konusu pazar yeri işletmecileri ile ilişkilerinde daha fazla korunması yönündeki eğilim ile uyumludur.

Yeni Yönetmelik ile ilgili notumuz dikkatinize sunulmaktadır.

“Türk E-ticaret Hukukunda Gelişmeler” konulu bilgi notumuza buradan ulaşabilirsiniz.

Paylaş


Yasal Bilgilendirme

Bu içerik sadece bilgilendirme amaçlı olup hukuki görüş içermemektedir. İçerikteki konulara ilişkin bir sorunuz olması halinde lütfen bizi arayınız. Tüm hakları saklıdır.