Beşeri Tıbbi Ürünler ve Özel Tıbbi Amaçlı Gıdaların Geri Çekilmesi Hakkında Yönetmeliğin (“Yönetmelik”) 23 Ekim 2024 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmesi ile birlikte, 19 Kasım 2015 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan Geri Çekme Yönetmeliği (“Eski Yönetmelik”) yürürlükten kaldırılmıştır. Yönetmelik, kapsam bakımından Eski Yönetmelik’ten farklı olarak, yalnızca beşeri tıbbi ürünler ve beşeri tıbbi ürünlerin üretiminde kullanılan etkin maddelere ve özel tıbbi amaçlı gıdaların geri çekme faaliyetleri, üretimi, piyasaya arzı ve piyasada bulundurulmasına ilişkin hususlara yer vermektedir.
Yönetmelik kapsamında, Türkiye Tıbbi Cihaz ve İlaç Kurumu’nun (“TİTCK”), hatalı veya şüpheli ürünleri değerlendirerek gerektiğinde ruhsat sahibinden bilgi talep etmesi, geri çekme kararı alması, İlaç Takip Sistemi’nde ilgili işlemleri yürütmesi, süreçlerin denetimini sağlaması, hatalı ürünlerin üretimini durdurması ve uygunsuzlukları önlemek üzere gerekli tedbirleri alması ve tekrar piyasaya sunulması için gerekli kontrolleri gerçekleştirmesine yönelik ayrıntılı düzenlemelere yer verilmiştir. Bu bakımdan, “Geri Çekme Değerlendirme Komisyonu” kurularak bazı yeni uygulamalar da yürürlüğe konulmuştur. Sonuç itibarıyla, beşeri tıbbi ürünlerin ve özel amaçlı gıdaların geri çekilmesine ilişkin olarak etkili ve entegre bir sistemin benimsenmesi amaçlanmış ve bu doğrultuda ayrıntılı düzenleme ve yaptırımlar getirilmiştir.
Paylaş
İlgili kişiler
Detaylı bilgi için bizimle irtibata geçebilirsiniz.

Yasal Bilgilendirme
Bu içerik sadece bilgilendirme amaçlı olup hukuki görüş içermemektedir. İçerikteki konulara ilişkin bir sorunuz olması halinde lütfen bizi arayınız. Tüm hakları saklıdır.
İlginizi Çekebilir
28 Mart 2025
İş Yerlerinde Psikolojik Tacizin (Mobbing) Önlenmesi hakkında Genelge Yayınlandı
İş Yerlerinde Psikolojik Tacizin (Mobbing) Önlenmesi konulu 2025/3 sayılı Cumhurbaşkanlığı Genelgesi (“Genelge”) 6 Mart 2025 tarihli ve…
26 Mart 2025
Siber Güvenlik Kanunu yürürlüğe girdi
Uzun süredir beklenen 7545 sayılı Siber Güvenlik Kanunu 19 Mart 2025 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Söz konusu…
24 Mart 2025
Sağlık Mevzuatındaki Son Gelişmeler – Kış Sayısı 2025
Beşeri Tıbbi Ürünler Ruhsatlandırma Yönetmeliği Değişikliği. 3 Aralık 2024 tarihinde Beşeri Tıbbi Ürünler Ruhsatlandırma Yönetmeliği’nde…
21 Mart 2025
Kripto Varlıklara İlişkin İkincil Mevzuat Yürürlükte!
Kripto varlıklar ve kripto varlık hizmet sağlayıcılarına (“KVHS”) ilişkin 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu’na (“SPKn”) eklenen hükümler,…
14 Mart 2025
Anayasa Mahkemesi, Davanın Kısmen Kabulü Ve Reddi Halinde Yargılama Giderlerinin Tarafların Haklılık Oranına Göre Paylaştırılması Yönündeki Düzenlemeyi Manevi Tazminat Davaları Yönünden İptal Etti
Anayasa Mahkemesi, 25 Aralık 2024 tarihli ve 2024/226 sayılı kararında, Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 326. maddesinin ikinci fıkrasını…
11 Mart 2025
Anayasa Mahkemesi’nden Önemli Karar: Yabancılık Unsuru Taşıyan İş Sözleşmelerinde Hukuk Seçimi Düzenlemesi İptal Edildi
Anayasa Mahkemesi (“AYM”), 5 Kasım 2024 tarihli ve 2024/187 sayılı kararında, yabancılık unsuru taşıyan iş sözleşmelerinde taraflara hukuk…