Kamuoyunda “Sokak Hayvanları Yasa Tasarısı” olarak bilinen Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’ne dair gelişmeleri derin bir endişeyle takip etmekteyiz.

Sokak hayvanlarına ilişkin önlemler alınırken, her canlının yaşam hakkına saygı duyan, insancıl yöntemlerin değerlendirilmesi gerektiğine inanıyoruz. Binlerce yıldır evcilleşmiş ve artık insanlarla birlikte bir yaşam sürmek doğası haline gelmiş olan sokak hayvanlarını toplu bir şekilde ölüme mahkûm etmek, ne insani ne de vicdani bir yöntemdir.

Daha da vahim olanı, bu kanun teklifi toplumsal barışı sekteye uğratacak, toplum vicdanını ve iç huzuru derinden sarsacak, toplumdaki merhamet duygusunu zedeleyecek bir düzenleme öngörmektedir. Sokak hayvanlarını kendi ailesinden ayırmayan, onları seven, koruyan ve besleyen toplum kesimi ile sokak hayvanlarını potansiyel tehlike olarak gören vatandaşlarımız arasında uzlaşı sağlanması imkansız olan bu yasa, tamiri güç ve imkânsız travmalara yol açacaktır. Bu teklif yasalaştığı takdirde, yeni bir toplumsal fay hattının oluşması olasıdır. Kardeşin kardeşe, aynı mahallede, aynı apartmanda oturan komşuların birbirlerine bakışları değişecek ve asla uzlaşamayacakları bir konuda giderek artan bir kavga ortamı doğacaktır.

Kişisel zarar verme olayları, cana ve mala gelebilecek başka riskler doğurabilecek bu yasa yerine, amacı hasıl kılacak insancıl yöntemlerle sokak hayvanları belirli bir süre zarfında rehabilite edilip, ciddi bir kısırlaştırma seferberliği ile başıboş sokak hayvanı sorunu çözülebilecektir. Devlet ve millet olarak COVID ile mücadelede nasıl sabırlı bir insani politika izlendiyse, bu meselede de aynısı mümkündür; yeter ki istensin.

Vicdanı bir canlıyı ölüme mahkûm etmeye elvermeyen insanlar ile sokak hayvanlarından kendilerini ve çocuklarını korumak isteyen vatandaşları aynı anda memnun edecek bir yol mevcuttur. Bu da, sokak hayvanlarının sistemli bir şekilde Devlet politikası altında adeta bir seferberlik halinde kısırlaştırılmasıdır. Toplumun her kesimini tatmin ve memnun edecek böyle bir yol mevcut iken, sokak hayvanlarını ölüme yatırmayı tartışmaktan vazgeçilmelidir. Toplumsal barış, uzlaşı, huzur ve insani çözüm yolu budur: Aşılat, rehabilite et, kısırlaştır, sabret ve öyle bitir.

Sokak hayvanlarının kısırlaştırılmasına yönelik gerçekleştirilecek topyekûn bir seferberlik, bu canlar katledilmeden arzu edilen sonuca ulaşmaya elverişlidir.

Sokak hayvanlarının katliamına yol açacak bu yasanın derhal geri çekilmesini ve kısırlaştırma için gerekli önlemlerin alınmasını bekliyoruz.

Paksoy olarak, bu kanun teklifi nedeniyle yaşamı risk altında olan canlarımız için kısırlaştırma işlemlerine destek başta olmak üzere gerekli fedakârlığı yapmaya hazırız.

Paylaş


Yasal Bilgilendirme

Bu içerik sadece bilgilendirme amaçlı olup hukuki görüş içermemektedir. İçerikteki konulara ilişkin bir sorunuz olması halinde lütfen bizi arayınız. Tüm hakları saklıdır.