Mevzuat çalışmaları bir süredir devam etmekte olan Özel Tıbbi Amaçlı Gıdalar Ruhsatlandırma Yönetmeliği (“Yönetmelik”), 1 Temmuz 2023 tarihinde yürürlüğe girmek üzere 28 Ocak 2023 tarihli ve 32087 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır.
Yönetmelik uyarınca daha önce ruhsata tabi olmayan özel tıbbi amaçlı gıdalar, Yönetmelik’in yürürlüğe giriş tarihi itibariyle ruhsatlandırılmamışsa piyasaya arz edilemeyecektir. Ruhsat başvurusunun ön inceleme safhası, ruhsat düzenleme ve inceleme kriterleri, başvurunun usul ve esastan red koşulları ve ruhsatın iptal edileceği veya askıya alınacağı durumlar Yönetmelik’te etraflıca düzenlenmektedir. Tıpkı beşeri tıbbi ürünlerde olduğu gibi ruhsat başvurusu olumlu sonuçlanan özel tıbbi amaçlı gıda ruhsat sahiplerinin, ilk kez piyasaya sunacakları bir ürün için Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurum’undan (“Kurum”) ayrıca satış izni de alması gerekecektir.
Yönetmelik’te Kurum’a özel tıbbi amaçlı gıda ruhsat başvurusu yapabilecek gerçek ve tüzel kişilere ilişkin kriterler belirlenmiştir. Buna göre, ruhsat almak isteyen gerçek kişilerin yükseköğretim kurumlarının tıp, eczacılık, gıda mühendisliği, beslenme ve diyetetik, kimya, kimya mühendisliği, biyoloji bilim dallarından mezun olmaları ve mesleklerini Türkiye’de icra etme yetkisine sahip olmaları gerekmektedir. Ruhsat almak isteyen tüzel kişilerin ise söz konusu vasıfları haiz birini yetkili sıfatıyla istihdam etmesi gerekmektedir. Ayrıca Yönetmelik’te, ruhsat başvurusunda sunulması gereken, ürünün içeriği, raf ömrü, üretim yeri, bileşenlerinin adı ve temin edildikleri yer, üretim metodu tanımı gibi idari, kalite ve kullanım amacına ilişkin bilgiler ile ambalajlama kuralları gibi üretim sırasında uyulması gereken standartlara da detaylı şekilde yer verilmektedir.
Ruhsat sahibi olanlar Yönetmelik’te belirtilen yükümlülüklere tabi olacaktır. Ruhsatlı özel tıbbi amaçlı gıdada herhangi bir değişikliğin Kurum’a bildirilmesi, ürünün üretimi ve kontrolü için gerekli her türlü değişikliğin Kurum’un onayına sunulması ve ürünün piyasada bulunabilirliğinin sağlanması, ruhsat sahibinin yükümlülükleri arasındadır.
Paylaş
İlgili kişiler
Detaylı bilgi için bizimle irtibata geçebilirsiniz.
Yasal Bilgilendirme
Bu içerik sadece bilgilendirme amaçlı olup hukuki görüş içermemektedir. İçerikteki konulara ilişkin bir sorunuz olması halinde lütfen bizi arayınız. Tüm hakları saklıdır.
İlginizi Çekebilir
20 Aralık 2024
Sürdürülebilirlik Raporlama Standartları Tadil Edildi
Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu’nun Türkiye Sürdürülebilirlik Raporlama Standartları’nın (“TSRS“) uygulama…
12 Aralık 2024
Sağlık Mevzuatındaki Son Gelişmeler – 2024 Sonbahar Sayısı
Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (“Kurum”) 28 Mayıs 2024 tarihinde Beşeri Tıbbi Ürünlerin ve Özel Tıbbi Amaçlı Gıdaların Tanıtım…
15 Kasım 2024
RES YEKA 2024 İhalesi
Türkiye Cumhuriyeti Devleti Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı (“Bakanlık”) yeni rüzgar enerjisi santralleri (“RES”) kurulmasına yönelik…
28 Ekim 2024
Dava Takibi ve Uyuşmazlıkların Çözümü Alanında Öne Çıkanlar – 2024 Sonbahar Sayısı
Türkiye’de yargı kararları ve yasa değişiklikleriyle ilgili hazırladığımız Dava Bülteni’nin 2024 Sonbahar sayısını sizlerle paylaşmaktan…
25 Ekim 2024
Beşeri Tıbbi Ürünler ve Özel Tıbbi Amaçlı Gıdaların Geri Çekilmesi Hakkında Yönetmelik
Yönetmelik, geri çekme süreçlerini spesifik ve detaylı olarak düzenleyen ve modern standartlara uygun hale getiren düzenlemelere yer…
10 Ekim 2024
32 Sayılı Karara İlişkin Tebliğ Değişikliği
Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Karara İlişkin Tebliğ’de Değişiklik Yapılmasına Dair 2024-32/70 Sayılı Tebliğ (“Tebliğ”), 8…