Mevzuat çalışmaları bir süredir devam etmekte olan Özel Tıbbi Amaçlı Gıdalar Ruhsatlandırma Yönetmeliği (“Yönetmelik”), 1 Temmuz 2023 tarihinde yürürlüğe girmek üzere 28 Ocak 2023 tarihli ve 32087 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır.
Yönetmelik uyarınca daha önce ruhsata tabi olmayan özel tıbbi amaçlı gıdalar, Yönetmelik’in yürürlüğe giriş tarihi itibariyle ruhsatlandırılmamışsa piyasaya arz edilemeyecektir. Ruhsat başvurusunun ön inceleme safhası, ruhsat düzenleme ve inceleme kriterleri, başvurunun usul ve esastan red koşulları ve ruhsatın iptal edileceği veya askıya alınacağı durumlar Yönetmelik’te etraflıca düzenlenmektedir. Tıpkı beşeri tıbbi ürünlerde olduğu gibi ruhsat başvurusu olumlu sonuçlanan özel tıbbi amaçlı gıda ruhsat sahiplerinin, ilk kez piyasaya sunacakları bir ürün için Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurum’undan (“Kurum”) ayrıca satış izni de alması gerekecektir.
Yönetmelik’te Kurum’a özel tıbbi amaçlı gıda ruhsat başvurusu yapabilecek gerçek ve tüzel kişilere ilişkin kriterler belirlenmiştir. Buna göre, ruhsat almak isteyen gerçek kişilerin yükseköğretim kurumlarının tıp, eczacılık, gıda mühendisliği, beslenme ve diyetetik, kimya, kimya mühendisliği, biyoloji bilim dallarından mezun olmaları ve mesleklerini Türkiye’de icra etme yetkisine sahip olmaları gerekmektedir. Ruhsat almak isteyen tüzel kişilerin ise söz konusu vasıfları haiz birini yetkili sıfatıyla istihdam etmesi gerekmektedir. Ayrıca Yönetmelik’te, ruhsat başvurusunda sunulması gereken, ürünün içeriği, raf ömrü, üretim yeri, bileşenlerinin adı ve temin edildikleri yer, üretim metodu tanımı gibi idari, kalite ve kullanım amacına ilişkin bilgiler ile ambalajlama kuralları gibi üretim sırasında uyulması gereken standartlara da detaylı şekilde yer verilmektedir.
Ruhsat sahibi olanlar Yönetmelik’te belirtilen yükümlülüklere tabi olacaktır. Ruhsatlı özel tıbbi amaçlı gıdada herhangi bir değişikliğin Kurum’a bildirilmesi, ürünün üretimi ve kontrolü için gerekli her türlü değişikliğin Kurum’un onayına sunulması ve ürünün piyasada bulunabilirliğinin sağlanması, ruhsat sahibinin yükümlülükleri arasındadır.
Paylaş
İlgili kişiler
Detaylı bilgi için bizimle irtibata geçebilirsiniz.

Yasal Bilgilendirme
Bu içerik sadece bilgilendirme amaçlı olup hukuki görüş içermemektedir. İçerikteki konulara ilişkin bir sorunuz olması halinde lütfen bizi arayınız. Tüm hakları saklıdır.
İlginizi Çekebilir
28 Mart 2025
İş Yerlerinde Psikolojik Tacizin (Mobbing) Önlenmesi hakkında Genelge Yayınlandı
İş Yerlerinde Psikolojik Tacizin (Mobbing) Önlenmesi konulu 2025/3 sayılı Cumhurbaşkanlığı Genelgesi (“Genelge”) 6 Mart 2025 tarihli ve…
26 Mart 2025
Siber Güvenlik Kanunu yürürlüğe girdi
Uzun süredir beklenen 7545 sayılı Siber Güvenlik Kanunu 19 Mart 2025 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Söz konusu…
24 Mart 2025
Sağlık Mevzuatındaki Son Gelişmeler – Kış Sayısı 2025
Beşeri Tıbbi Ürünler Ruhsatlandırma Yönetmeliği Değişikliği. 3 Aralık 2024 tarihinde Beşeri Tıbbi Ürünler Ruhsatlandırma Yönetmeliği’nde…
21 Mart 2025
Kripto Varlıklara İlişkin İkincil Mevzuat Yürürlükte!
Kripto varlıklar ve kripto varlık hizmet sağlayıcılarına (“KVHS”) ilişkin 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu’na (“SPKn”) eklenen hükümler,…
14 Mart 2025
Anayasa Mahkemesi, Davanın Kısmen Kabulü Ve Reddi Halinde Yargılama Giderlerinin Tarafların Haklılık Oranına Göre Paylaştırılması Yönündeki Düzenlemeyi Manevi Tazminat Davaları Yönünden İptal Etti
Anayasa Mahkemesi, 25 Aralık 2024 tarihli ve 2024/226 sayılı kararında, Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 326. maddesinin ikinci fıkrasını…
11 Mart 2025
Anayasa Mahkemesi’nden Önemli Karar: Yabancılık Unsuru Taşıyan İş Sözleşmelerinde Hukuk Seçimi Düzenlemesi İptal Edildi
Anayasa Mahkemesi (“AYM”), 5 Kasım 2024 tarihli ve 2024/187 sayılı kararında, yabancılık unsuru taşıyan iş sözleşmelerinde taraflara hukuk…