Rekabet Kurumu (“Kurum”) tarafından hazırlanan Rekabeti Sınırlayıcı Anlaşma, Uyumlu Eylem ve Kararlar İle Hâkim Durumun Kötüye Kullanılmasına Yönelik Soruşturmalarda Uygulanabilecek Uzlaşma Usulüne İlişkin Yönetmelik (“Uzlaşma Yönetmeliği”) 15 Temmuz 2021 tarihli ve 31542 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

Uzlaşma Yönetmeliği, 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun’un 4. ve 6. maddelerinde yasaklanmış davranışlara ilişkin olarak haklarında soruşturma başlatılan teşebbüs veya teşebbüs birliklerinden, ihlalin varlığını ve kapsamını kabul edenlere, uygulanabilecek uzlaşma sürecine ilişkin usul ve esasları düzenlemeyi amaçlamaktadır. Bu doğrultuda, uzlaşma prosedürü yalnızca ihlalin varlığını ve kapsamını kabul eden teşebbüsler bakımından uygulanabilecektir.

Uzlaşma Yönetmeliği’nde yer alan temel hususlar aşağıda sıralanmaktadır:

Uzlaşma Sürecinin Zamanlaması

Rekabet Kurulu (“Kurul”) soruşturmaya başlanmasından sonra, soruşturma taraflarının talebi üzerine veya resen uzlaşma usulünü başlatabilecektir.

Uzlaşma zamanlamasına ilişkin olarak ise Kurul, ihlalin varlığı ile kapsamını kabul eden soruşturma tarafları ile soruşturma raporunun tebliğine kadar uzlaşabilecektir.

Uzlaşma Sürecinin Sonuçları

Uzlaşma Yönetmeliği’nde, tarafların uzlaşma görüşmelerine başlanmış olmasının, isnat edilen ihlali kabul ettikleri anlamına gelmeyeceği belirtilmiştir. Bu doğrultuda, uzlaşma tarafları, uzlaşma metninin Kurum’a sunulmasına kadar uzlaşma sürecinden çekilme hakkını haizdir.

Uzlaşma sürecinin sonunda, uzlaşan taraflara idari para cezasında %10’dan %25’e kadar indirim uygulanabilecektir. Bununla birlikte, sürecin uzlaşma ile neticelenmesi halinde ise, idari para cezası ve uzlaşma metninde yer alan hususlar uzlaşmanın taraflarınca dava konusu yapılamayacaktır.

Son olarak Yönetmelik’te, uzlaşmanın sağlandığı durumda, uzlaşma metninin Kurum kayıtlarına girmesinden itibaren on beş (15) gün içinde, Kurul tarafından ihlal tespitinin ve idari para cezasının yer aldığı bir nihai kararla ilgili taraf bakımından soruşturmanın sonlandırılacağı düzenlenmiştir.

Uzlaşma Yönetmeliği’ne buradan erişilebilmektedir.

Yazımızla ilgili olarak arzu ettiğiniz zaman bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Paylaş


Yasal Bilgilendirme

Bu içerik sadece bilgilendirme amaçlı olup hukuki görüş içermemektedir. İçerikteki konulara ilişkin bir sorunuz olması halinde lütfen bizi arayınız. Tüm hakları saklıdır.