30 Haziran 2020 tarihli ve 31171 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 2706 ve 2707 sayılı Cumhurbaşkanı kararları ile işveren tarafından yapılacak fesihlere ilişkin sınırlama ve ücretsiz izin uygulamasına ilişkin süreler ile kısa çalışma ödeneğinden yararlanma süresi uzatılmıştır.

İşveren tarafından yapılacak fesihlere ilişkin sınırlama ve ücretsiz izin uygulamasına ilişkin sürelerin uzatılması

Bilindiği üzere, 17 Nisan 2020 tarihli 31102 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 7244 sayılı Yeni Koronavirüs (Covid-19) Salgınının Ekonomik ve Sosyal Hayata Etkilerinin Azaltılması Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun (“Yeni Torba Yasa”) ile 4857 sayılı İş Kanunu’na (“İş Kanunu”) eklenen geçici 10. madde kapsamında, işverenlerin, 17 Nisan 2020 tarihi itibarıyla üç ay boyunca, İş Kanunu kapsamında olup olmadıklarına bakılmaksızın her türlü iş ve hizmet sözleşmesini, İş Kanunu madde 25/II ve diğer kanunların ilgili hükümlerinde yer alan ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller ve benzeri sebepler hariç feshedemeyeceği; ayrıca belirtilen üç aylık süre boyunca, çalışanları kısmen veya tamamen ücretsiz izne çıkarabileceği düzenlenmiştir. Aynı maddenin son fıkrası ile Cumhurbaşkanı, söz konusu üç aylık süreyi altı aya kadar uzatmaya yetkili kılınmıştır.

30 Haziran 2020 tarihli ve 31171 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 2707 sayılı Cumhurbaşkanı kararı ile yukarıda belirtilen fesih sınırlaması ile ücretsiz izin uygulaması sürelerinin, bir ay süreyle, yani 17 Ağustos 2020 tarihi sonuna kadar geçerli olmak üzere, uzatılmasına karar verilmiştir.

Kısa çalışma ödeneğinden yararlanma süresinin uzatılması

4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu’nun ek 2. maddesine göre Cumhurbaşkanı, sağlanmakta olan kısa çalışma ödeneklerinin süresini altı aya kadar uzatmaya yetkilidir.

Bu kapsamda, 30 Haziran 2020 tarihli ve 31171 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 2706 sayılı Cumhurbaşkanı kararı ile kısa çalışma ödeneğinden yararlanma süresinin bir ay süreyle uzatılmasına karar verilmiştir. Buna göre, 30 Haziran 2020 tarihine kadar kısa çalışma başvurusunda bulunmuş olan işyerleri için kısa çalışma ödeneğinin süresi; yeni bir başvuru ve uygunluk tespitine gerek bulunmaksızın, daha önce kısa çalışmadan yararlanan aynı işçiler için ve aynı şartları aşmamak kaydıyla, 30 Haziran 2020 tarihi öncesinde kısa çalışma uygulaması biten işyerleri bakımından 1 Temmuz 2020 tarihinden itibaren, 30 Haziran 2020 tarihi itibarıyla kısa çalışma uygulaması devam eden işyerleri bakımından ise kısa çalışma uygulamasının bitiş tarihinden itibaren başlamak üzere, bir ay süreyle uzatılmıştır.

Yazımızla ilgili olarak arzu ettiğiniz zaman bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Paylaş


Yasal Bilgilendirme

Bu içerik sadece bilgilendirme amaçlı olup hukuki görüş içermemektedir. İçerikteki konulara ilişkin bir sorunuz olması halinde lütfen bizi arayınız. Tüm hakları saklıdır.