E-duruşma (çevrimiçi duruşma) ses ve görüntü nakledilmesi yoluyla video konferans şeklinde icra edilen bir duruşma türüdür.
6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu m. 149 tahtında düzenlenen bu usuli işlem esasında uzunca bir süredir Kanun’da yer almasına karşılık, teknik altyapı eksiklikleri nedeniyle uygulamada tercih edilmemekteydi.
Buna karşılık, aylardır dünyayı ve ülkemizi etkisi altına alan Koronavirüs (COVID-19) salgını süresince istisnai haller hariç fiziki olarak duruşmaların yapılmasının mümkün olmayışı ve yargılama faaliyetlerinin son derece sınırlı bir şekilde yürütülmesi neticesinde yargılama faaliyetlerinin kesintisiz şekilde devam etmesinin önemi tekrar gündeme gelmiş oldu ve bu kapsamda e-duruşma sisteminin hayata geçirilmesine yönelik çalışmalara hız verildi.
Gerçekleştirilen çalışmalar neticesinde, Türkiye’de ilk e-duruşma testi 17.06.2020 tarihinde Adalet Bakanlığı ve Türkiye Barolar Birliği’nin katkılarıyla başarılı bir şekilde gerçekleştirildi.
E-duruşma sisteminin uygulaması Ulusal Yargı Ağı Bilişim Sistemi (UYAP) üzerinden gerçekleştirilecek olup, sistemin mahkemeler nezdinde aktif hale getirilmesi akabinde kısa bir süre içerisinde Türk hukuk camiasının kullanımına sunulması beklenmektedir.
Bununla birlikte, e-duruşma sistemi vasıtasıyla icra edilecek duruşmalarda anayasal ilkeler ile temel yargılama ilkelerinin zedelenmemesi açısından gerekli önlemlerin alınması önem arz etmektedir. Zira mevcut düzlemde e-duruşmaların nasıl ve hangi davalar bakımından uygulanacağı, tarafların e-duruşmaya katılım iradesinin ne şekilde alınacağı ve duruşma güvenliklerinin ne şekilde gerçekleştirileceği konularında belirsizlikler mevcuttur.
E-duruşma sisteminin nasıl ve hangi kapsamda uygulama alanı bulacağı önümüzdeki süreçte netlik kazanacak olup, söz konusu sistemin yargılamalar bakımından sağlayacağı öngörülen emek ve zaman tasarrufu ile uyuşmazlıkları teknolojik araçlarla çözme imkanı tanıması son derece olumlu görülmektedir.
Yazımızla ilgili olarak arzu ettiğiniz zaman bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Paylaş
İlgili kişiler
Detaylı bilgi için bizimle irtibata geçebilirsiniz.


Yasal Bilgilendirme
Bu içerik sadece bilgilendirme amaçlı olup hukuki görüş içermemektedir. İçerikteki konulara ilişkin bir sorunuz olması halinde lütfen bizi arayınız. Tüm hakları saklıdır.
İlginizi Çekebilir
9 Nisan 2025
Sağlık Meslek Mensuplarının Serbest Meslek İcrası Hakkında Yönetmelik
Sağlık Meslek Mensuplarının Serbest Meslek İcrası Hakkında Yönetmelik (“Yönetmelik”) 29 Mart 2025 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak…
28 Mart 2025
İş Yerlerinde Psikolojik Tacizin (Mobbing) Önlenmesi hakkında Genelge Yayınlandı
İş Yerlerinde Psikolojik Tacizin (Mobbing) Önlenmesi konulu 2025/3 sayılı Cumhurbaşkanlığı Genelgesi (“Genelge”) 6 Mart 2025 tarihli ve…
26 Mart 2025
Siber Güvenlik Kanunu yürürlüğe girdi
Uzun süredir beklenen 7545 sayılı Siber Güvenlik Kanunu 19 Mart 2025 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Söz konusu…
24 Mart 2025
Sağlık Mevzuatındaki Son Gelişmeler – Kış Sayısı 2025
Beşeri Tıbbi Ürünler Ruhsatlandırma Yönetmeliği Değişikliği. 3 Aralık 2024 tarihinde Beşeri Tıbbi Ürünler Ruhsatlandırma Yönetmeliği’nde…
21 Mart 2025
Kripto Varlıklara İlişkin İkincil Mevzuat Yürürlükte!
Kripto varlıklar ve kripto varlık hizmet sağlayıcılarına (“KVHS”) ilişkin 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu’na (“SPKn”) eklenen hükümler,…
14 Mart 2025
Anayasa Mahkemesi, Davanın Kısmen Kabulü Ve Reddi Halinde Yargılama Giderlerinin Tarafların Haklılık Oranına Göre Paylaştırılması Yönündeki Düzenlemeyi Manevi Tazminat Davaları Yönünden İptal Etti
Anayasa Mahkemesi, 25 Aralık 2024 tarihli ve 2024/226 sayılı kararında, Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 326. maddesinin ikinci fıkrasını…