Bankacılık mevzuatında yakın zamanda iki değişiklik yapılmıştır.

1) Bankalarca Ticari Müşterilerden Alınabilecek Ücretlere İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Tebliğ’de (No: 2020/4) Değişiklik Yapılmasına İlişkin Tebliğ (No: 2021/13) (“Değişiklik Tebliği”) 1 Mart 2021 tarihli 31410 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır. Değişiklik Tebliği, 1 Mart 2021 tarihinden sonra Türk bankaları tarafından kullandırılan krediler için geçerli olacaktır. Buna göre Değişiklik Tebliği ile aşağıda belirtilen değişiklikler yapılmıştır:

a) Türk bankalarının ticari müşterilere uygulayabileceği kredi kullandırım ücreti tavanı, kullanılacak kredi tutarının %1,10’u olarak revize edilmiştir. Değişiklik Tebliği’nden önce ise, kredi kullandırım ücreti tavanı kredi tutarının %1’i olarak belirlenmişti.

b) Kullandırılan kredinin tamamının erken ödemeye konu olacağı hallerde Türk bankaları tarafından ticari müşterilerden tahsil edilecek erken ödeme ücretlerine ilişkin yeni bir hesaplama yöntemi belirlenmiştir. Değişiklik Tebliği’nden önce erken ödeme ücreti, kalan vadesi 24 aydan kısa olan krediler için %1, kalan vadesi 24 aydan uzun olan krediler için %2 olarak sınırlandırılmaktaydı. Değişiklik Tebliği uyarınca ise; (i) kalan vadesi 24 ayı aşmayan krediler için erken ödeme ücreti %2 ile sınırlandırılacak ve (ii) kalan vadesi 24 ayı aşan krediler için 24 ayı aşan her bir yıl için bu orana %1 ilave edilebilecektir.

2) 24 Şubat 2021 tarih ve 31405 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Döviz Pozisyonunu Etkileyen İşlemlerin Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Tarafından İzlenmesine İlişkin Usul Ve Esaslar Hakkında Yönetmelikte (“Yönetmelik”) Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik (“Değişiklik Yönetmeliği”) ile de aşağıda belirtilen değişiklikler yapılmıştır:

a) Yurt içinden ve yurt dışından sağlanan yabancı para nakdi krediler ile dövize endeksli kredilerinin toplamı ilgili aylık hesap döneminin son iş günü itibarıyla 15 milyon ABD doları veya üstünde olan borçlular (“Bildirim Yapacak Borçlular“) için Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’na (“Merkez Bankası”) aylık bildirim yapma zorunluluğu getirilmiştir. Bildirim Yapacak Borçlular’ın söz konusu bildirimi Merkez Bankası’na en geç müteakip ayın sonuna kadar yapması gerekmektedir.
Değişiklik Yönetmeliği’nden önce söz konusu bildirimler üç ayda bir yapılmaktaydı.

b) Ayrıca Yönetmelik’te yer alan bağımsız denetime ilişkin hükümler de kaldırılmıştır. Dolayısıyla Bildirim Yapacak Borçlular artık Merkez Bankası’na bildirecekleri veriler için bağımsız denetim hizmeti almak ve bu konuda denetim sözleşmesi akdetmek zorunda değillerdir. Şirketler için bağımsız denetim kriterlerini belirleyen başkaca mevzuat hükümleri saklıdır.

c) Yukarıdaki paragraf (b) doğrultusunda da, bağımsız denetçiler artık Bildirim Yapacak Borçlular’ın döviz pozisyonunu izlemek için kurulan Sistemik Risk Veri Takip Sistemi’nin (“Sistem“) kullanıcısı olamayacaklardır. Sonuç olarak Sistem’in, doğrudan Bildirim Yapacak Borçlular tarafından kullanılması gerekecektir.
Yazımızla ilgili arzu ettiğiniz zaman bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Paylaş


Yasal Bilgilendirme

Bu içerik sadece bilgilendirme amaçlı olup hukuki görüş içermemektedir. İçerikteki konulara ilişkin bir sorunuz olması halinde lütfen bizi arayınız. Tüm hakları saklıdır.