Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Karara İlişkin 2008-32/34 sayılı Tebliğ’in (“Tebliğ”) döviz cinsinden ve dövize endeksli sözleşmelerle ilgili düzenlemeler içeren 8. maddesi, Tebliğ’de değişiklik yapılmasına dair 2022-32/66 sayılı Tebliğ ile tadil edilmiştir. Söz konusu tadil, 19 Nisan 2022 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak aynı tarih itibariyle yürürlüğe girmiştir.

Yukarıda belirtilen tadil öncesinde Tebliğ, Türkiye’de yerleşik kişilerin, kendi aralarında akdedecekleri taşıt satış sözleşmeleri dışında kalan menkul satış sözleşmelerinde, sözleşme bedelini ve bu sözleşmelerden kaynaklanan diğer ödeme yükümlülüklerini döviz cinsinden veya dövize endeksli olarak kararlaştırmalarının mümkün olduğunu düzenlemekteydi. Söz konusu tadil ile Tebliğ’in ilgili 8. maddesinin 9. fıkrasına bir ifade eklenerek ilgili sözleşmeler tahtındaki ödeme yükümlülüklerinin Türk parası cinsinden yerine getirilmesi ve kabul edilmesi zorunlu kılınmıştır. Böylece, her ne kadar menkul satışına ilişkin sözleşmelerde, sözleşme konusu ödeme yükümlülüklerinin döviz cinsinden veya dövize endeksli olarak belirlenmesi mümkün olsa da, ödemelerin artık döviz olarak değil, Türk Lirası üzerinden gerçekleştirilmesi gerekecektir.

Tebliğ’in yukarıda belirtilen tadile konu 8. maddesinin 9. fıkrası, Türkiye’de yerleşik bütün gerçek ve tüzel kişiler için uygulanabilir olduğundan, paylarının tamamı yabancı gerçek ya da tüzel kişilere ait olsa dahi, Türkiye’de mukim bütün şirketler 19 Nisan 2022 tarihi itibariyle söz konusu düzenlemeye tabi olacaklardır.

“Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Karara İlişkin Tebliğ’de Değişiklik” konulu bilgi notumuza buradan ulaşabilirsiniz.

Paylaş


Yasal Bilgilendirme

Bu içerik sadece bilgilendirme amaçlı olup hukuki görüş içermemektedir. İçerikteki konulara ilişkin bir sorunuz olması halinde lütfen bizi arayınız. Tüm hakları saklıdır.