29 Mayıs 2024 tarih ve 32560 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 7511 sayılı Türk Ticaret Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun’da (“4054 sayılı Kanun”) Rekabet Kurumu tarafından yürütülen soruşturmaların usulüne ilişkin olarak birtakım değişiklikler yapılmıştır (“4054 sayılı Kanun Değişikliği”).

4054 sayılı Kanun Değişikliği kapsamındaki düzenlemeler aşağıda iki başlık altında özetlenmiştir:

1- Teşebbüslerin Birinci Yazılı Savunma Sunma Yükümlülüğü Ortadan Kaldırılmıştır

4054 sayılı Kanun’un değişiklikten önceki 43. maddesinin 2. fıkrası; Kurul’un, başlattığı soruşturmaları, soruşturmaya başlanması kararının verildiği tarihten itibaren 15 gün içinde ilgili teşebbüslere bildireceği ve teşebbüslerin soruşturma bildiriminin tebliğinden itibaren birinci yazılı savunmalarını 30 gün içinde Rekabet Kurumu’na göndermeleri gerekliliği hükmünü amirdi.

4054 sayılı Kanun Değişikliği ile ilgili madde yapılan değişiklikle, teşebbüslerin birinci yazılı savunma verme yükümlülüğü kaldırılmıştır. Anılan Kanun Değişikliği’nde, teşebbüslerin daha etkin savunma yapabilmesi ve soruşturma süreçlerinin daha seri ilerlemesi gerekçeleriyle, Rekabet Kurulu’nun, haklarında soruşturma açılması kararı verilen teşebbüslere bu durumu 15 gün içinde bildireceği ve fakat soruşturma konusu iddialara ilişkin henüz bir ihlal isnadının söz konusu olmadığı ve soruşturma raporunun tekemmül etmediği soruşturma bildiriminin tebliği aşamasında teşebbüslerin birinci yazılı savunma verme yükümlülüğünün kaldırıldığı düzenlenmiştir.

2- Ek Yazılı Görüşe İlişkin Düzenleme

4054 sayılı Kanun Değişikliği ile, soruşturma sürecinin daha hızlı ve etkin bir biçimde yürütülmesi gerekçesiyle, soruşturmayı yürütmekle görevlendirilen Soruşturma Heyeti’nin, teşebbüslerce iletilen yazılı savunmalar sonucunda soruşturma raporundaki görüşlerinde bir değişiklik olması halinde 15 gün içinde yazılı görüşlerini ilgili teşebbüslere bildireceği ve teşebbüslerin 30 gün içinde bu görüşe cevap verebileceği hükme bağlanmıştır.

Buna göre, Soruşturma Heyeti’nin teşebbüslerin savunmasına ancak soruşturma raporundaki görüşlerinde bir değişiklik olması halinde ek yazılı görüş verebilecekleri düzenlenmektedir. Böylelikle, Soruşturma Heyeti’nin soruşturma raporundaki görüşlerinde bir değişiklik olmaması halinde ek yazılı görüş hazırlanmayacak olup, teşebbüs için de üçüncü yazılı savunma sunma yükümlülüğü bulunmayacaktır. Diğer taraftan, ek yazılı görüş sunulması halinde ise teşebbüslere bu görüşe en fazla 30 gün içerisinde cevap verme yükümlülüğü getirilmiştir.

Resmi Gazete’de yayımlanan 4054 sayılı Kanun Değişikliği’ne buradan erişilebilmektedir.

Konu ile ilgili herhangi bir sorunuz olması halinde bizlerle iletişime geçebilirsiniz.

Paylaş


Yasal Bilgilendirme

Bu içerik sadece bilgilendirme amaçlı olup hukuki görüş içermemektedir. İçerikteki konulara ilişkin bir sorunuz olması halinde lütfen bizi arayınız. Tüm hakları saklıdır.