Anayasa Mahkemesi (“AYM”), 5 Kasım 2024 tarihli ve 2024/187 sayılı kararında, yabancılık unsuru taşıyan iş sözleşmelerinde taraflara hukuk seçimi yapma imkânı tanıyan Milletlerarası Özel Hukuk ve Usul Hukuku Hakkında Kanun’un (“Kanun”) 27. maddesinin birinci fıkrasını, Anayasa’nın 49. maddesine aykırı bularak iptal etmiştir. Anayasa’nın 49. maddesi, devletin çalışanların haklarını koruma yükümlülüğünü düzenlemekte olup AYM, iş sözleşmelerinde tarafların yaptığı hukuk seçiminin işçiyi daha az koruyucu bir hukuka tabi kılma riski taşıdığını ve işverenin pazarlık gücünü kullanarak işçinin daha az lehine olan bir hukukun uygulanmasını sağlayabileceğini değerlendirmiştir. İşçilerin korunması ilkesinin gözetilmesi ve devletin bu alandaki pozitif yükümlülüğünü yerine getirmesi gerektiği gerekçesiyle ilgili hükmün iptal edilmesine karar verilmiştir.
Karar kapsamında Kanun’un 27. maddesinin ikinci fıkrası da değerlendirilmiştir. İlgili madde hükmü, iş sözleşmelerinde hukuk seçimi yapılmaması halinde uygulanacak hukuku düzenleyerek, taraflar bir hukuk seçimi yapmadığında, iş sözleşmesinin mutat işyeri hukukuna tabi olacağını belirtmekte olup AYM bu hükmün işçilere koruma sağladığını belirterek hükmü iptal etmemiştir. AYM, işbu fıkrayı iptal etmeme gerekçesinde; söz konusu düzenlemenin işçilerin korunmasına yönelik ek bir güvence sağladığını, iş sözleşmesinde hukuk seçimi yapılmaması halinde, işçinin işini mutat olarak yaptığı işyeri hukukuna tabi olacağını vurgulamıştır. Dolayısıyla, bu düzenlemenin kanun koyucunun takdir yetkisinde kaldığını, devletin çalışanların korunmasına ilişkin pozitif yükümlülüklerle çelişmediği sonucuna ulaşmıştır.
Birinci fıkranın iptal edilmesine ilişkin karşı oy gerekçesinde ise; sözleşme özgürlüğü ilkesine vurgu yapılarak, işçinin mutat işyeri hukukunun asgari koruması saklı tutulmak kaydıyla tarafların hukuk seçimi yapabilmesinin işçiye koruma sağladığı ve bu nedenle Anayasa’ya aykırı olmadığı belirtilmiştir. Ayrıca, işçi lehine hukuk seçimi yapılmasının ve üçüncü bir ülkenin işçiye daha fazla koruma sağlayan hukukunun uygulanması imkânının iptal kararıyla ortadan kaldırıldığı, bunun işçilerin haklarını korumak yerine sınırlandırdığı ifade edilmiştir.
Söz konusu iptal kararının, uluslararası ölçekte faaliyet gösteren ve yurtdışında işçi çalıştıran işverenler nezdinde büyük etkileri olabilecek olmasının yanı sıra, Türk Mahkemeleri nezdinde de konu hakkında farklı emsal kararların oluşmasına sebebiyet verecek önemli bir gelişme olduğu değerlendirilmektedir.
İptal kararı, 10 Eylül 2025 tarihi itibariyle yürürlüğe girecektir.
Paylaş
İlgili kişiler
Detaylı bilgi için bizimle irtibata geçebilirsiniz.


Yasal Bilgilendirme
Bu içerik sadece bilgilendirme amaçlı olup hukuki görüş içermemektedir. İçerikteki konulara ilişkin bir sorunuz olması halinde lütfen bizi arayınız. Tüm hakları saklıdır.
İlginizi Çekebilir
9 Nisan 2025
Sağlık Meslek Mensuplarının Serbest Meslek İcrası Hakkında Yönetmelik
Sağlık Meslek Mensuplarının Serbest Meslek İcrası Hakkında Yönetmelik (“Yönetmelik”) 29 Mart 2025 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak…
28 Mart 2025
İş Yerlerinde Psikolojik Tacizin (Mobbing) Önlenmesi hakkında Genelge Yayınlandı
İş Yerlerinde Psikolojik Tacizin (Mobbing) Önlenmesi konulu 2025/3 sayılı Cumhurbaşkanlığı Genelgesi (“Genelge”) 6 Mart 2025 tarihli ve…
26 Mart 2025
Siber Güvenlik Kanunu yürürlüğe girdi
Uzun süredir beklenen 7545 sayılı Siber Güvenlik Kanunu 19 Mart 2025 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Söz konusu…
24 Mart 2025
Sağlık Mevzuatındaki Son Gelişmeler – Kış Sayısı 2025
Beşeri Tıbbi Ürünler Ruhsatlandırma Yönetmeliği Değişikliği. 3 Aralık 2024 tarihinde Beşeri Tıbbi Ürünler Ruhsatlandırma Yönetmeliği’nde…
21 Mart 2025
Kripto Varlıklara İlişkin İkincil Mevzuat Yürürlükte!
Kripto varlıklar ve kripto varlık hizmet sağlayıcılarına (“KVHS”) ilişkin 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu’na (“SPKn”) eklenen hükümler,…
14 Mart 2025
Anayasa Mahkemesi, Davanın Kısmen Kabulü Ve Reddi Halinde Yargılama Giderlerinin Tarafların Haklılık Oranına Göre Paylaştırılması Yönündeki Düzenlemeyi Manevi Tazminat Davaları Yönünden İptal Etti
Anayasa Mahkemesi, 25 Aralık 2024 tarihli ve 2024/226 sayılı kararında, Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 326. maddesinin ikinci fıkrasını…