İşletmenin Muhasebesiyle İlgili Olmayan Ticari Defterlerin Elektronik Ortamda Tutulması Hakkında Tebliğ (“Tebliğ”), 1 Temmuz 2025 tarihinde yürürlüğe girmek üzere, 14 Şubat 2025 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanmıştır.
Tebliğ ile bazı ticaret şirketleri bakımından pay defteri, yönetim kurulu karar defteri, müdürler kurulu karar defteri, genel kurul toplantı ve müzakere defterinin (“Ticari Defterler”) elektronik ortamda tutulması zorunluluğu getirilmiştir. Bu kapsamda,
- 1 Ocak 2026 tarihi itibariyle kuruluşu ticareti siciline tescil edilen şirketler, ve
- Bankalar, sigorta şirketleri, Sermaye Piyasası Kanunu’na tabi şirketler ve anonim şirket şeklinde kurulmuş holdingler dahil olmak üzere, kuruluş ve esas sözleşme değişiklikleri Ticaret Bakanlığı’nın iznine tabi olan şirketler
Ticari Defterler’ini elektronik ortamda tutmak zorundadır. Bu kapsam dışında kalan şirketler ise, ihtiyari olarak Ticari Defterler’inin tamamını elektronik ortamda tutabileceklerdir.
Ticari Defterler, Ticaret Bakanlığı tarafından oluşturulacak sistemde (“Sistem”) tutulacaktır. Tebliğ’de Sistem’e geçişe ilişkin farklı uygulama kuralları bulunmaktadır:
- Kuruluşundan itibaren Ticari Defterler’ini elektronik ortamda tutma zorunluluğu olan şirketlere ait Ticari Defterler, şirketin ticaret siciline tescili ile eş zamanlı olarak Sistem’de oluşturularak aktif hale getirilecektir.
- Ticari Defterler’ini fiziki olarak tutarken elektronik ortamda tutma zorunluluğu kapsamına giren şirketlerin yükümlülüğün doğduğu tarihten itibaren en geç iki ay içinde Tebliğ ekinde yer alan örneğe uygun düzenlenen bir karar ile notere başvurarak fiziki defterlerin kapanış onayını yaptırmaları gerekmektedir.
- Tebliğ kapsamına girmeyen ancak Ticari Defterler’ini elektronik ortamda tutmak isteyen şirketlerin Sistem’e geçiş yapılmak istenen hesap dönemi içerisinde, Tebliğ ekinde yer alan örneğe uygun düzenlenen bir karar almaları ve bu karar ile notere başvurarak fiziki defterlerin kapanış onayını yaptırmaları gerekmektedir.
Şirketlerin, Ticari Defterler’in Sistem’de aktif hale getirilmesini takiben pay defteri kayıtlarının Sistem’e aktarılması ve Sistem’de yer alan kayıtların güncellenmesi, yönetim / müdürler kurulu kararları ile genel kurul toplantı tutanaklarının Sistem’e yüklenmesi gibi Ticari Defterler’in elektronik ortamda tutulmasına yönelik işlemleri yapmak üzere bir veya daha fazla Sistem kullanıcısı tanımlamaları gerekmektedir. Sistem kullanıcısının yönetim / müdürler kurulu üyesi olmayan üçüncü kişiler arasından belirlenmesi ve notere veya ticaret siciline yapılacak bir başvuru ile her zaman değiştirilmesi mümkündür. Sistem kullanıcısının Türk vatandaşı olması zorunluluğu da bulunmayıp yabancı ülke vatandaşlarının da pasaport veya yabancı kimlik numaraları ile Sistem kullanıcısı olarak tanımlanmaları mümkündür.
Elektronik ortamda tutulacak defterler için açılış ve kapanış onayı aranmayacaktır.
Paylaş
İlgili kişiler
Detaylı bilgi için bizimle irtibata geçebilirsiniz.


Yasal Bilgilendirme
Bu içerik sadece bilgilendirme amaçlı olup hukuki görüş içermemektedir. İçerikteki konulara ilişkin bir sorunuz olması halinde lütfen bizi arayınız. Tüm hakları saklıdır.
İlginizi Çekebilir
28 Mart 2025
İş Yerlerinde Psikolojik Tacizin (Mobbing) Önlenmesi hakkında Genelge Yayınlandı
İş Yerlerinde Psikolojik Tacizin (Mobbing) Önlenmesi konulu 2025/3 sayılı Cumhurbaşkanlığı Genelgesi (“Genelge”) 6 Mart 2025 tarihli ve…
26 Mart 2025
Siber Güvenlik Kanunu yürürlüğe girdi
Uzun süredir beklenen 7545 sayılı Siber Güvenlik Kanunu 19 Mart 2025 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Söz konusu…
24 Mart 2025
Sağlık Mevzuatındaki Son Gelişmeler – Kış Sayısı 2025
Beşeri Tıbbi Ürünler Ruhsatlandırma Yönetmeliği Değişikliği. 3 Aralık 2024 tarihinde Beşeri Tıbbi Ürünler Ruhsatlandırma Yönetmeliği’nde…
21 Mart 2025
Kripto Varlıklara İlişkin İkincil Mevzuat Yürürlükte!
Kripto varlıklar ve kripto varlık hizmet sağlayıcılarına (“KVHS”) ilişkin 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu’na (“SPKn”) eklenen hükümler,…
14 Mart 2025
Anayasa Mahkemesi, Davanın Kısmen Kabulü Ve Reddi Halinde Yargılama Giderlerinin Tarafların Haklılık Oranına Göre Paylaştırılması Yönündeki Düzenlemeyi Manevi Tazminat Davaları Yönünden İptal Etti
Anayasa Mahkemesi, 25 Aralık 2024 tarihli ve 2024/226 sayılı kararında, Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 326. maddesinin ikinci fıkrasını…
11 Mart 2025
Anayasa Mahkemesi’nden Önemli Karar: Yabancılık Unsuru Taşıyan İş Sözleşmelerinde Hukuk Seçimi Düzenlemesi İptal Edildi
Anayasa Mahkemesi (“AYM”), 5 Kasım 2024 tarihli ve 2024/187 sayılı kararında, yabancılık unsuru taşıyan iş sözleşmelerinde taraflara hukuk…