Kişisel Verileri Koruma Kurumu ve Ticaret Bakanlığı Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü, 28 Ağustos 2024 tarihinde kendi internet sitelerinde yaptıkları ortak duyuru ile iki kurum arasında yeni bir iş birliği protokolü imzalandığını kamuoyuna duyurmuşlardır.

Dünyada hızla gelişen dijitalleşme sonucunda pazarlama, satış ve reklam alanlarında geleneksel yöntemlerin yerini dijital reklam ve uygulamalar almıştır. Bunun sonucunda reklam ile hedeflenen kişi hakkında doğruluk ve tutarlılığın sağlanması ile kendisinin ilgi ve alaka düzeyine göre reklam faaliyetleri yürütülebilmesi amacıyla büyük miktarda ve çeşitlilikte veri kullanılmaktadır.

Duyuru ile dijital ortamlarda tüketicilere yönelik olarak gerçekleştirilen kişisel veriye dayalı hedefli reklamcılık ve aldatıcı ticari tasarım (genellikle karanlık ticari tasarım olarak adlandırılmaktadır) süreçlerinin bireysel bazda karar alınmasını sağlayarak ve kullanıcıları belirlenebilir kılarak riskler taşıdığının altı çizilmiştir. Bu tür uygulamalar, veri gizliliğini ihlal ederek tüketicilerin satın alma davranışlarını etkilediğinden ötürü kişisel verilerin korunması hukuku ile tüketicinin korunması hukukunun kaçınılmaz olarak kesişmesine neden olmaktadır.

Yeni iş birliği protokolü ile hedefli reklamcılık ve aldatıcı ticari tasarım uygulamaları konusunda toplumsal farkındalığın artırılması, dijital reklam ve uygulamalar ile kişisel verilerin kullanımına ilişkin ortak alanlarda uluslararası düzenleme ve uygulamaların takip edilmesi ve mevcut ya da olası ihlallere karşı ortak politika üretilmesi amaçlanmaktadır.

Dijital reklam konusunda tüketici farkındalığının artırılması ve tüketicilerin kişisel verileri üzerindeki kontrolünün güçlendirilmesini amaçlayan protokolün, özellikle kendi yetkileri altında yürütmekte oldukları soruşturmalar kapsamında iki kurum arasında daha yakın bir iş birliği kanalı ve bilgi paylaşımı sağlaması beklenmektedir.

Paylaş


Yasal Bilgilendirme

Bu içerik sadece bilgilendirme amaçlı olup hukuki görüş içermemektedir. İçerikteki konulara ilişkin bir sorunuz olması halinde lütfen bizi arayınız. Tüm hakları saklıdır.