6325 sayılı Arabuluculuk Kanunu’nun 18(A) maddesinin 11. fıkrasında; geçerli bir mazeret göstermeksizin arabuluculuk ilk toplantısına katılmayan tarafın dava sonunda haklı çıksa dahi yargılama giderlerine katlanmak zorunda kalması ve bu taraf lehine vekâlet ücretine hükmedilmemesi öngörülmüştür. Çorum Tüketici Mahkemesi, bu kuralın, davanın mahkemede görülmesi hakkına orantısız bir sınırlama getirdiği gerekçesiyle iptal edilmesi için Anayasa Mahkemesi’ne başvurmuştur.

Anayasa Mahkemesi tarafından yapılan değerlendirmede, iptal başvurusuna konu kuralın arabuluculuk kurumunun işlerliğinin sağlanması bakımından toplumsal bir ihtiyaca cevap verdiğinin görüldüğü belirtilmiştir. Fakat bununla birlikte, kişilere aşırı bir külfet yüklediği, kamu yararı ile mülkiyet hakkı ve mahkemeye erişim hakları arasında gözetilmesi gereken adil dengeyi kişi aleyhine bozduğu ve bu itibarla orantısız bir sınırlamaya neden olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Bu nedenle Anayasa’nın 13, 35 ve 36. maddelerine aykırı olduğu kanaatine varılmıştır.

Netice olarak; geçerli mazereti olmaksızın arabuluculuk ilk toplantısına katılmayan tarafın, arabuluculuk aşamasından sonra açılan davada kısmen veya tamamen haklı çıksa bile yargılama giderinin tamamından sorumlu tutulacağına ve söz konusu taraf lehine vekâlet ücretine hükmedilmeyeceğine ilişkin düzenlemelerin iptaline karar verilmiştir. Söz konusu iptal hükümlerinin, Anayasa Mahkemesi kararının Resmi Gazete’de yayımlandığı tarihten itibaren 9 ay sonra yürürlüğe girmesine karar verilmiştir.

Paylaş


Yasal Bilgilendirme

Bu içerik sadece bilgilendirme amaçlı olup hukuki görüş içermemektedir. İçerikteki konulara ilişkin bir sorunuz olması halinde lütfen bizi arayınız. Tüm hakları saklıdır.