6325 sayılı Arabuluculuk Kanunu’nun 18(A) maddesinin 11. fıkrasında; geçerli bir mazeret göstermeksizin arabuluculuk ilk toplantısına katılmayan tarafın dava sonunda haklı çıksa dahi yargılama giderlerine katlanmak zorunda kalması ve bu taraf lehine vekâlet ücretine hükmedilmemesi öngörülmüştür. Çorum Tüketici Mahkemesi, bu kuralın, davanın mahkemede görülmesi hakkına orantısız bir sınırlama getirdiği gerekçesiyle iptal edilmesi için Anayasa Mahkemesi’ne başvurmuştur.
Anayasa Mahkemesi tarafından yapılan değerlendirmede, iptal başvurusuna konu kuralın arabuluculuk kurumunun işlerliğinin sağlanması bakımından toplumsal bir ihtiyaca cevap verdiğinin görüldüğü belirtilmiştir. Fakat bununla birlikte, kişilere aşırı bir külfet yüklediği, kamu yararı ile mülkiyet hakkı ve mahkemeye erişim hakları arasında gözetilmesi gereken adil dengeyi kişi aleyhine bozduğu ve bu itibarla orantısız bir sınırlamaya neden olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Bu nedenle Anayasa’nın 13, 35 ve 36. maddelerine aykırı olduğu kanaatine varılmıştır.
Netice olarak; geçerli mazereti olmaksızın arabuluculuk ilk toplantısına katılmayan tarafın, arabuluculuk aşamasından sonra açılan davada kısmen veya tamamen haklı çıksa bile yargılama giderinin tamamından sorumlu tutulacağına ve söz konusu taraf lehine vekâlet ücretine hükmedilmeyeceğine ilişkin düzenlemelerin iptaline karar verilmiştir. Söz konusu iptal hükümlerinin, Anayasa Mahkemesi kararının Resmi Gazete’de yayımlandığı tarihten itibaren 9 ay sonra yürürlüğe girmesine karar verilmiştir.
Paylaş
İlgili kişiler
Detaylı bilgi için bizimle irtibata geçebilirsiniz.

Yasal Bilgilendirme
Bu içerik sadece bilgilendirme amaçlı olup hukuki görüş içermemektedir. İçerikteki konulara ilişkin bir sorunuz olması halinde lütfen bizi arayınız. Tüm hakları saklıdır.
İlginizi Çekebilir
28 Mart 2025
İş Yerlerinde Psikolojik Tacizin (Mobbing) Önlenmesi hakkında Genelge Yayınlandı
İş Yerlerinde Psikolojik Tacizin (Mobbing) Önlenmesi konulu 2025/3 sayılı Cumhurbaşkanlığı Genelgesi (“Genelge”) 6 Mart 2025 tarihli ve…
26 Mart 2025
Siber Güvenlik Kanunu yürürlüğe girdi
Uzun süredir beklenen 7545 sayılı Siber Güvenlik Kanunu 19 Mart 2025 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Söz konusu…
24 Mart 2025
Sağlık Mevzuatındaki Son Gelişmeler – Kış Sayısı 2025
Beşeri Tıbbi Ürünler Ruhsatlandırma Yönetmeliği Değişikliği. 3 Aralık 2024 tarihinde Beşeri Tıbbi Ürünler Ruhsatlandırma Yönetmeliği’nde…
21 Mart 2025
Kripto Varlıklara İlişkin İkincil Mevzuat Yürürlükte!
Kripto varlıklar ve kripto varlık hizmet sağlayıcılarına (“KVHS”) ilişkin 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu’na (“SPKn”) eklenen hükümler,…
14 Mart 2025
Anayasa Mahkemesi, Davanın Kısmen Kabulü Ve Reddi Halinde Yargılama Giderlerinin Tarafların Haklılık Oranına Göre Paylaştırılması Yönündeki Düzenlemeyi Manevi Tazminat Davaları Yönünden İptal Etti
Anayasa Mahkemesi, 25 Aralık 2024 tarihli ve 2024/226 sayılı kararında, Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 326. maddesinin ikinci fıkrasını…
11 Mart 2025
Anayasa Mahkemesi’nden Önemli Karar: Yabancılık Unsuru Taşıyan İş Sözleşmelerinde Hukuk Seçimi Düzenlemesi İptal Edildi
Anayasa Mahkemesi (“AYM”), 5 Kasım 2024 tarihli ve 2024/187 sayılı kararında, yabancılık unsuru taşıyan iş sözleşmelerinde taraflara hukuk…