2022 yılında Türk Ticaret Kanunu madde 88’de yapılan bir düzenleme ile, Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu (“KGK”) Türkiye Sürdürülebilirlik Raporlama Standartları’nın (TSRS) uluslararası uygulamalara uygun bir şekilde belirlenmesi için görevlendirilmiştir.
İlgili düzenlemeyi takiben, KGK tarafından TSRS’nin Uygulama Kapsamına İlişkin Kurul Kararı 27 Aralık 2023 tarihli ve 32414 sayılı Resmi Gazete’de yayımlandı ve 1 Ocak 2024 tarihinde yürürlüğe girdi. Karar kapsamında kalan ve aşağıda belirtilen kurum, kuruluş ve işletmelere sürdürülebilirlik raporlaması zorunlu kılındı.
Kapsamda Kalan Kuruluşlar
- Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu bünyesindeki bankalar hariç olmak üzere, bankalar herhangi bir eşiğe tabi olmaksızın raporlama gerekliliğine tabidir.
- Aşağıdaki kuruluşlardan, şu eşik değerlerden en az ikisini art arda iki raporlama döneminde aşanlar raporlama gerekliliğine tabidir: (i) aktif toplamı 500 milyon Türk Lirası’nın, (ii) yıllık net satış hasılatı 1 Milyar Türk Lirası’nın veya (iii) çalışan sayısı 250 kişinin üstünde olma.
Sermaye Piyasası Kurulu’nun (“SPK”) düzenleme ve denetlemesine tabi şirketlerden:
- Yatırım kuruluşları;
- Kolektif yatırım kuruluşları;
- Portföy yönetim şirketleri;
- İpotek finansmanı kuruluşları;
- Merkezi takas kuruluşları;
- Merkezi saklama kuruluşları;
- Veri depolama kuruluşları;
- Sermaye piyasası araçları bir borsada veya teşkilatlanmış piyasalarda işlem gören veya işlem görmeleri amacıyla SPK tarafından onaylanmış geçerlilik süresi bulunan izahname veya ihraç belgesi bulunan anonim şirketler;
- Bir borsada veya teşkilatlanmış diğer piyasalarda işlemgörmemekle birlikte halka arz edilmeksizin pay hariç sermaye piyasası aracı ihraç eden (ihraç ettikleri sermaye piyasası araçlarının itfa edildiği hesap döneminin sonuna kadar) veya bu amaçla SPK tarafından onaylanmış geçerlilik süresi bulunan ihraç belgesi bulunan anonim şirketler.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (“BDDK”) düzenleme ve denetimine tabi şirketlerden:
- Derecelendirme kuruluşları;
- Finansal holding şirketleri;
- Finansal kiralama şirketleri;
- Faktoring şirketleri;
- Finansman şirketleri;
- Varlık yönetim şirketleri;
- Finansal holding şirketlerin ve bankaların sermayesinin veya oy haklarının doğrudan veya dolaylı olarak yüzde on veya daha fazlasını teşkil eden payı elinde tutan veya bunların yönetim kurullarına üye belirleme imtiyazı veren payları elinde tutan şirketler;
- Tasarruf finansman şirketleri.
> Sigortacılık Kanunu ve Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanunu kapsamında faaliyet göstermekte olan sigorta, reasürans ve emeklilik şirketleri.
> Borsa İstanbul Piyasalarında faaliyet göstermesine izin verilen yetkili müesseseler, kıymetli madenler araç kurumları, kıymetli maden üretimi veya ticareti ile iştigal eden şirketler.
Kapsama ilişkin KGK’nın hazırladığı tabloya bu linkten ulaşabilirsiniz.
İşletmeler, art arda iki hesap döneminde üç ölçütten en az ikisine ait eşik değerlerin altında kaldığı ya da bir hesap döneminde bu ölçütlerden en az ikisine ait eşik değerlerin yüzde yirmi veya daha fazla oranda altında kaldığı takdirde müteakip hesap döneminden itibaren raporlama yükümlülüğü kapsamından çıkmaktadır.
Raporlama Zamanı ve Geçiş Dönemi Uygulamaları
Sürdürülebilirlik ve iklimle ilgili finansal açıklamalar 1 Ocak 2024 tarihinde veya sonrasında başlayan raporlama dönemi için, kural olarak, finansal raporlar ile aynı zamanda, yıllık ve finansal raporların bir parçası olarak hazırlanacaktır. Sürdürülebilirlikle ilgili finansal açıklamalar, ilgili finansal tablolarla aynı raporlama dönemini kapsar. Ancak idare, SPK, borsalar ve muhasebeye ilişkin düzenleyici kuruluşlar, borçlanma veya hisse senetleri halka arz edilmiş işletmelerin ara dönem raporlaması yapmasını zorunlu tutabilirler.
Kurul Kararı’nda düzenlenen geçiş hükümleri ile, işletmelerin ilk yıllık raporlama döneminde, geçiş hükmünde ve TSRS 1’de belirtilen zamanlara riayet etmek kaydıyla, sürdürülebilirlik raporlarını finansal raporlarını yayımladıktan sonra yayımlayabilmesine imkan tanınmıştır.
Raporların İçeriği ve Açıklama Muafiyeti
Kapsamda kalan işletmelerin, gelecekteki finansal yeterliliğini etkilemesi makul ölçüde beklenebilecek iklim ve sürdürülebilirlik alanındaki önemli bilgileri, Yönetişim, Strateji, Risk Yönetimi ile Metrikler ve Hedefler başlıkları altında açıklaması zorunlu kılınmıştır. Ayrıca işletmeler, raporlama yaptıkları ilk cari yıl sonrasındaki cari yıllarda verileri önceki dönemlerle karşılaştırmalı olarak da açıklamalıdır. Ancak, TSRS’lerin uygulandığı ilk raporlama döneminde karşılaştırmalı bilgilerin sunulması Kurul Kararı’nda zorunlu tutulmamıştır.
Sera gazı emisyonlarının açıklanmasında ise, işletmelerin TSRS’leri uyguladıkları ilk iki yıllık raporlama dönemleri açısından bir muafiyet getirilmiş. Bu istisnaya göre, kapsam 3 sera gazı emisyonlarının bu dönemler için açıklanması zorunlu tutulmamıştır.
Paylaş
İlgili kişiler
Detaylı bilgi için bizimle irtibata geçebilirsiniz.
Yasal Bilgilendirme
Bu içerik sadece bilgilendirme amaçlı olup hukuki görüş içermemektedir. İçerikteki konulara ilişkin bir sorunuz olması halinde lütfen bizi arayınız. Tüm hakları saklıdır.
İlginizi Çekebilir
20 Aralık 2024
Sürdürülebilirlik Raporlama Standartları Tadil Edildi
Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu’nun Türkiye Sürdürülebilirlik Raporlama Standartları’nın (“TSRS“) uygulama…
12 Aralık 2024
Sağlık Mevzuatındaki Son Gelişmeler – 2024 Sonbahar Sayısı
Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (“Kurum”) 28 Mayıs 2024 tarihinde Beşeri Tıbbi Ürünlerin ve Özel Tıbbi Amaçlı Gıdaların Tanıtım…
15 Kasım 2024
RES YEKA 2024 İhalesi
Türkiye Cumhuriyeti Devleti Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı (“Bakanlık”) yeni rüzgar enerjisi santralleri (“RES”) kurulmasına yönelik…
28 Ekim 2024
Dava Takibi ve Uyuşmazlıkların Çözümü Alanında Öne Çıkanlar – 2024 Sonbahar Sayısı
Türkiye’de yargı kararları ve yasa değişiklikleriyle ilgili hazırladığımız Dava Bülteni’nin 2024 Sonbahar sayısını sizlerle paylaşmaktan…
25 Ekim 2024
Beşeri Tıbbi Ürünler ve Özel Tıbbi Amaçlı Gıdaların Geri Çekilmesi Hakkında Yönetmelik
Yönetmelik, geri çekme süreçlerini spesifik ve detaylı olarak düzenleyen ve modern standartlara uygun hale getiren düzenlemelere yer…
10 Ekim 2024
32 Sayılı Karara İlişkin Tebliğ Değişikliği
Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Karara İlişkin Tebliğ’de Değişiklik Yapılmasına Dair 2024-32/70 Sayılı Tebliğ (“Tebliğ”), 8…