Yargıtay İçtihatları Birleştirme Büyük Genel Kurulu’nun önüne gelen konu, kanun yoluna başvuru süresinin mahkeme tarafından hüküm fıkrasında sehven hatalı gösterilmesi durumunda, hatalı gösterilen süre içerisinde kanun yoluna başvurunun mümkün olup olmadığına ilişkindir.
6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu ve birtakım dosyaların kanun yolu süreçlerine ilişkin uygulama alanı bulan 1086 sayılı Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu, kanun yolu sürelerine ilişkin birbirinden ayrışan düzenlemeler barındırmaktadır. Kurul, söz konusu farklı düzenlemelere dikkat çekerek, yeknesak olmayan kanun yolu süreleri nedeniyle mahkemelerin kanun yoluna başvuru süresi tayininde sehven hata yapabildiğini belirtmiştir. Mevzuat farklılığı ile mahkemelerin sehven sebep olduğu yanlış yönlendirmelerin, bireylerin mahkemeye erişim hakkını kısıtlamaması gerektiğini vurgulayan Kurul, aksi halde mahkeme kararına güvenerek kararda gösterilen süre içinde kanun yoluna başvuran tarafın hak kaybına uğrayacağını ve bunun kanun yolu kurumunun amacına uygun düşmeyeceğini ifade etmiştir.
Kurul ayrıca, hâkimin kanun yolu süresini taraflara doğru gösterme yükümlülüğünün kamu düzenine ilişkin olması nedeniyle kanunda belirtilen süre içerisinde kanun yoluna başvurulmamasının, karşı taraf açısından usuli kazanılmış hak teşkil etmeyeceğini belirtmiştir.
Öte yandan içtihadı birleştirme kararında, mahkemelerin mevzuatta yer almayan bir kanun yolu süresi öngörmesi halinde, örneğin, miktar itibariyle kesin olan veya kanun yolu kapalı tutulan bir karara ilişkin olarak hatalı şekilde kanun yoluna başvuru hakkı tanımaları durumunda, yapılan başvuru sonucu kanun yolu incelemesi yapılmayacağının altı çizilmiştir.
Netice olarak; Yargıtay İçtihatları Birleştirme Büyük Genel Kurulu, hüküm fıkrasında hatalı olarak gösterilen kanun yoluna başvuru süresi içerisinde yapılan başvurunun incelenmesi gerektiğini kabul etmiştir.
Paylaş
İlgili kişiler
Detaylı bilgi için bizimle irtibata geçebilirsiniz.
Yasal Bilgilendirme
Bu içerik sadece bilgilendirme amaçlı olup hukuki görüş içermemektedir. İçerikteki konulara ilişkin bir sorunuz olması halinde lütfen bizi arayınız. Tüm hakları saklıdır.
İlginizi Çekebilir
15 Kasım 2024
RES YEKA 2024 İhalesi
Türkiye Cumhuriyeti Devleti Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı (“Bakanlık”) yeni rüzgar enerjisi santralleri (“RES”) kurulmasına yönelik…
28 Ekim 2024
Dava Takibi ve Uyuşmazlıkların Çözümü Alanında Öne Çıkanlar – 2024 Sonbahar Sayısı
Türkiye’de yargı kararları ve yasa değişiklikleriyle ilgili hazırladığımız Dava Bülteni’nin 2024 Sonbahar sayısını sizlerle paylaşmaktan…
25 Ekim 2024
Beşeri Tıbbi Ürünler ve Özel Tıbbi Amaçlı Gıdaların Geri Çekilmesi Hakkında Yönetmelik
Yönetmelik, geri çekme süreçlerini spesifik ve detaylı olarak düzenleyen ve modern standartlara uygun hale getiren düzenlemelere yer…
30 Eylül 2024
Kripto Platformları İçin Nakit İşlemleri, Emir Prosedürleri ve Reklamlara Yönelik Yasaklar
19 Eylül 2024 tarihli bülteninde yayınlanan 1484 sayılı yeni bir ilke kararı ile geçiş sürecinde yatırımcının korunması ve sektörde…
24 Eylül 2024
Sağlık Mevzuatındaki Güncel Gelişmeler – 2024 Yaz Sayısı
Sağlık mevzuatında son zamanlarda meydana gelen gelişmeleri, bu kapsamda muhtelif yönetmelik, tebliğ ve kılavuzlarda yapılan değişiklikleri…