Elektrik Piyasası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun1 ile Yenilenebilir Enerji Kaynakları Destekleme Mekanizması (“YEKDEM”) uygulama fiyatları kapsamında Türk Lirası’na (“TL”) geçiş yapılacağı ve YEKDEM uygulama fiyatları ile yerli aksam kullanan tesislere uygulanacak yerli katkı fiyatlarının Cumhurbaşkanı Kararı ile belirleneceği düzenlenmiştir. Bu doğrultuda 1 Temmuz 2021 tarihinden 21 Aralık 2030 tarihine kadar işletmeye giren veya girecek olan Yenilenebilir Enerji Kaynak (“YEK”) Belgeli elektrik üretim tesisleri için uygulanacak fiyatlar ve süreler ile bu tesislerde uygulanacak yerli katkı fiyatları 30 Nisan 2023 tarihli ve 7189 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile (“Karar”) belirlenmiştir.
Karar’a göre YEKDEM uygulama fiyatında TL geçerli olacak iken taban ve tavan fiyatlarında Amerikan Doları’na (“USD”) dayalı eskalasyon sistemi uygulanacaktır. Buna karşın, 1 Temmuz 2021 tarihi ile Karar’ın yayımı arasında işletmeye giren tesisler için geriye dönük herhangi bir ödeme yapılmayacaktır. Karar’la rüzgar, güneş, hidroelektrik ve jeotermal gibi yenilenebilir enerji kaynakları için verilen desteğin kapsamı süre ve tür açısından çeşitlendirilmiş ve YEKDEM desteği kapsamına ilk kez dalga ve akıntı enerjisi dahil edilmiştir.
Güneş Enerjisi Projelerine Verilecek Destekler
Karar ile birlikte güneş enerjisinde YEKDEM uygulama fiyatı 106 TL/kWh, taban alım fiyatı ve tavan alım fiyatları ise sırasıyla 4,95 USD/kWh ve 6,05 USD/kWh olmuştur. Güneş enerjisine dayalı projelerde YEKDEM fiyatı uygulama süresi 10 yıl olacak iken, yerli katkı fiyatı 5 yıl boyunca 28,80 TL/kWh olarak uygulanacaktır.
Rüzgar Enerjisi Projelerinde Karasal ve Deniz Üstü Ayrımı
Karar, ilk defa rüzgar enerjisine dayalı elektrik üretim tesislerinde karasal ve deniz üstü projeler için ayrı uygulama fiyatları belirlenmiştir. Karasal rüzgar enerjisi üretim tesisleri için YEKDEM uygulama fiyatı 106 TL/kWh olarak belirlenirken, deniz üstü rüzgar enerjisi üretim tesislerinde YEKDEM uygulama fiyatı 144 TL/kWh olmuştur. İlaveten, karasal rüzgar projelerinde taban fiyat 4,95 USD/kWh, tavan fiyat 6,05 USD/kWh iken deniz üstü rüzgar projelerinde taban fiyat 6,75 USD/kWh, tavan fiyat ise 11,55 USD/kWh olacaktır.
Rüzgar enerjisine dayalı üretim tesislerinde uygulama fiyatları proje tipine göre farklılık gösteriyor olsa da, destek süreleri proje tipine göre farklılık göstermeyecek ve tüm rüzgar enerjisine dayalı projelerde destek 10 yıl, yerli katkı desteği de 5 yıl boyunca uygulanacaktır.
Depolanan Elektriğin Depolanmayan Elektrikten Ayrı Değerlendirilmesi
Karar’ın getirdiği bir diğer yenilik ise rüzgar ve güneş enerji santrallerine bütünleşik depolama tesislerince yapılacak elektrik satışının, depolanmayan elektrik satışından ayrı düzenlenmiş olmasıdır. Buna göre, rüzgar ve güneş enerjisi tesisleri ile bütünleşik elektrik depolama üniteleri üzerinden gerçekleşecek elektrik satışları için uygulama fiyatı 125 TL/kWh, taban fiyat 5,85 USD/kWh, tavan fiyat ise 7,15 USD/kWh olacaktır. Ancak özellikle belirtmek gerekir ki, bu fiyatlar şebekeden çekilerek depolanan elektrik için veya rüzgar/güneş enerjisine dayalı üretim tesislerinde üretilip bu tesislere bütünleşik depolama tesislerinde depolanmadan doğrudan iletim/dağıtım sistemine verilen elektrik enerjisi miktarı için uygulanmayacak, sadece rüzgar/güneş enerjisi tesislerinde üretilip, bu tesislerle bütünleşik depolama tesislerinde depolandıktan sonra sisteme verilen elektrik enerjisi için uygulanacaktır
En Uzun Destek Jeotermal Enerji ve Pompaj Depolamalı Hidroelektrik Santral Projelerine
Karar’a göre jeotermal enerji ve pompaj depolamalı hidroelektrik santral projeleri için uygulanacak YEKDEM uygulama süresi 15 yıl, yerli katkı fiyatı süresi ise 10 yıl olacaktır. Neredeyse diğer tüm yenilenebilir enerji projelerine uygulanan YEKDEM uygulama süresinin 10 yıl, yerli katkı fiyatı süresinin ise 5 yıl olduğu göze alındığında, yatırım maliyetleri diğer yenilenebilir enerji yatırımlarına göre daha yüksek olan jeotermal enerji ve pompaj depolamalı hidroelektrik üretim tesislerine verilen desteğin süresi belirgin derecede uzundur.
Dalga ve Akıntı Enerjisi
Karar kapsamında dalga ve akıntı enerjisine dayalı üretim tesislerine verilecek fiyat desteğinin süresi 10 yıl olacaktır. İlaveten, YEKDEM uygulama fiyatı kilovat saat başına 135 TL, destekleme mekanizmasında alım fiyatları ise kilovatsaat başına 6.3 USD ile 7.7 USD arasında olacaktır.
Paylaş
İlgili kişiler
Detaylı bilgi için bizimle irtibata geçebilirsiniz.


Yasal Bilgilendirme
Bu içerik sadece bilgilendirme amaçlı olup hukuki görüş içermemektedir. İçerikteki konulara ilişkin bir sorunuz olması halinde lütfen bizi arayınız. Tüm hakları saklıdır.
İlginizi Çekebilir
4 Temmuz 2025
İklim Kanunu TBMM’de Kabul Edildi
7552 sayılı İklim Kanunu (“Kanun”) 2 Temmuz 2025 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından kabul edilmiştir. Kanun Resmi Gazete’de…
30 Haziran 2025
Dava Takibi ve Uyuşmazlıkların Çözümü Alanında Öne Çıkanlar – 2025 Yaz Sayısı
2025 yılının yaz dönemine girerken, hukuk uyuşmazlıkları ve milletlerarası tahkim alanındaki güncel gelişmeleri, yargı kararlarını ve…
27 Haziran 2025
Uzmanlaşma Anlaşmalarına İlişkin Yeni Grup Muafiyeti Tebliği Yayımlandı
Rekabet Kurumu tarafından 26 Haziran 2025 tarihli ve 32938 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Uzmanlaşma Anlaşmalarına İlişkin Grup…
23 Haziran 2025
Türk e-ticaret hukukunda son gelişmeler
6563 sayılı Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair 7416 sayılı Kanun’un yürürlüğe girmesini takiben…
20 Mayıs 2025
Bölge Adliye Mahkemesi Tenfiz Yargılamasında New York Sözleşmesi Uygulamasını ve Révision au Fond Yasağını Teyit Etti
Adana Bölge Adliye Mahkemesi 9. Hukuk Dairesi (“İstinaf Mahkemesi”), 21.04.2025 tarihli kararı ile hakem kararının tenfizine ilişkin…
14 Mayıs 2025
Türkiye’de Hidrojen Enerjisinin Geleceği
Hidrojen enerjisi, yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelik küresel geçişin temel unsurlarından biri olarak ortaya çıkmaktadır. Enerji…