22.01.2022 tarihli ve 31727 sayılı Resmi Gazete’de, Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun (“7351 sayılı Kanun”) yayımlanmıştır. 7351 sayılı Kanun ile birçok farklı kanuna yeni düzenlemeler getirilmiştir. Bu düzenlemelerden ikisi vergi yargılama hukuku ile icra hukuku bakımından önemli yenilikler getirmektedir. Söz konusu yeniliklerden birincisi; iadesi talep edilen vergilere ilişkin davalarda yürütmenin durdurulması kararı verilebilmesi için gerekli teminat oranının %50 olarak belirlenmesi olup, ikincisi ise; Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (“TCMB”) nezdinde bulunan yabancı ülke merkez bankalarına ait varlıkların haczinin ve bunların üzerine ihtiyati tedbir ve ihtiyati haciz konulmasının yasaklanmasıdır.
İadesi Talep Edilen Vergilere İlişkin Davalarda Yürütmenin Durdurulması İçin Yatırılması Gereken Teminat Oranı: 7351 Sayılı Kanun ile 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun (“İYUK”) “Yürütmenin Durdurulması” başlıklı 27. maddesinin 4. fıkrasına yeni bir hüküm eklenmiştir. Eklenen hüküm ile vergi kanunları uyarınca iadesi talep edilen vergilere ilişkin olarak açılan davalarda, dava konusu tutarın %50’si oranında teminat alınmadan yürütmenin durdurulması kararı verilemeyeceği düzenlenmiştir. Getirilen düzenlemenin gerekçesinde ise; yürütmenin durdurulması kararları neticesinde yapılan haksız vergi iadelerinin engellenmesi ve bu yolla Hazine kaybının önüne geçilmesinin amaçlandığı belirtilmiştir.
Yapılan bu düzenlemeden önce, iadesi talep edilen vergilere ilişkin davalarda İYUK’un 27. maddesinin
6. fıkrası uyarınca, yürütmenin durdurulması kararı verilebilmesi için teminat talep edilmesi ve teminat tutarının belirlenmesi mahkemelerin takdirindeydi. Söz konusu madde hükmü uyarınca; vergi mahkemeleri iadesi talep edilen vergilere ilişkin davalarda yürütmenin durdurulması kararını teminat aramaksızın verebildiği gibi, teminat aranması halinde de teminat oranını takdir hakkını kullanmak suretiyle serbestçe belirlemekteydi.
Yeni düzenleme ile vergilerin iadesi talebiyle yargı yoluna başvuran vergi mükelleflerinin dava kapsamında yürütmenin durdurulması kararı alabilmeleri için uyuşmazlık konusu tutarın %50’si oranında teminat yatırması gerekmektedir.
TCMB Nezdinde Bulunan Yabancı Ülke Merkez Bankalarına Ait Varlıklar Üzerine Haciz, İhtiyati Tedbir ve İhtiyati Haciz Yasağı: 7351 Sayılı Kanun ile 1211 sayılı TCMB Kanunu’nun 40. maddesinin III. fıkrasına c bendi hükmü eklenmiştir. Eklenen hüküm ile TCMB nezdinde bulunan yabancı ülke merkez bankalarına ait para, alacak, mal, hak ve varlıkların haczedilemeyeceği, üzerlerine haciz, ihtiyati tedbir veya ihtiyati haciz konulamayacağı düzenlenmiştir.
Yapılan düzenlemenin gerekçesinde; merkez bankaları arasında kurulan ilişkilerin işin gerektirdiği diplomatik hassasiyet ve ekonomik güven temelinde yürütülmesini teminen diğer merkez bankalarının TCMB nezdindeki para, alacak, mal, hak ve varlıklarının güvence altına alınması ve haczedilememesinin amaçlandığı belirtilmektedir.
Dolayısıyla Türkiye’de açılan alacak davaları ve başlatılan icra/iflas takipleri kapsamında, TCMB nezdinde bulunan yabancı ülke merkez bankalarına ait banka hesapları, paralar, alacaklar, mal ve haklar üzerinde haciz, ihtiyati haciz ve ihtiyati tedbir uygulanamayacaktır.
Paylaş
İlgili kişiler
Detaylı bilgi için bizimle irtibata geçebilirsiniz.


Yasal Bilgilendirme
Bu içerik sadece bilgilendirme amaçlı olup hukuki görüş içermemektedir. İçerikteki konulara ilişkin bir sorunuz olması halinde lütfen bizi arayınız. Tüm hakları saklıdır.
İlginizi Çekebilir
28 Mart 2025
İş Yerlerinde Psikolojik Tacizin (Mobbing) Önlenmesi hakkında Genelge Yayınlandı
İş Yerlerinde Psikolojik Tacizin (Mobbing) Önlenmesi konulu 2025/3 sayılı Cumhurbaşkanlığı Genelgesi (“Genelge”) 6 Mart 2025 tarihli ve…
26 Mart 2025
Siber Güvenlik Kanunu yürürlüğe girdi
Uzun süredir beklenen 7545 sayılı Siber Güvenlik Kanunu 19 Mart 2025 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Söz konusu…
24 Mart 2025
Sağlık Mevzuatındaki Son Gelişmeler – Kış Sayısı 2025
Beşeri Tıbbi Ürünler Ruhsatlandırma Yönetmeliği Değişikliği. 3 Aralık 2024 tarihinde Beşeri Tıbbi Ürünler Ruhsatlandırma Yönetmeliği’nde…
21 Mart 2025
Kripto Varlıklara İlişkin İkincil Mevzuat Yürürlükte!
Kripto varlıklar ve kripto varlık hizmet sağlayıcılarına (“KVHS”) ilişkin 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu’na (“SPKn”) eklenen hükümler,…
14 Mart 2025
Anayasa Mahkemesi, Davanın Kısmen Kabulü Ve Reddi Halinde Yargılama Giderlerinin Tarafların Haklılık Oranına Göre Paylaştırılması Yönündeki Düzenlemeyi Manevi Tazminat Davaları Yönünden İptal Etti
Anayasa Mahkemesi, 25 Aralık 2024 tarihli ve 2024/226 sayılı kararında, Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 326. maddesinin ikinci fıkrasını…
11 Mart 2025
Anayasa Mahkemesi’nden Önemli Karar: Yabancılık Unsuru Taşıyan İş Sözleşmelerinde Hukuk Seçimi Düzenlemesi İptal Edildi
Anayasa Mahkemesi (“AYM”), 5 Kasım 2024 tarihli ve 2024/187 sayılı kararında, yabancılık unsuru taşıyan iş sözleşmelerinde taraflara hukuk…