Kamunun, gerçek ve tüzel kişilerden olan kamu alacaklarının tahsili için, idareye adli hukuk prensiplerine göre icra yolları işletmesinde gerek kalmadan re’sen hareketle, her türlü idari ve icrai tedbirleri alma yetkisini veren 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsili Hakkındaki Kanun’da (“Kanun”) yapılan değişiklikler 22.04.2021 tarihli 31462 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girmiştir.

Kanun’daki menkul ve gayrimenkul mal satışlarına yönelik hükümlerde yapılan değişiklikler ile haczedilen malların elektronik ortamda satışının sağlanması mümkün kılındı.

Kanun kapsamında hem taşınır hem de taşınmaz malların satışı için dijitalleştirilmiş elektronik bir açık artırma platformu kurulmasına imkan verildi. Satışlar ise ilgili duyuruda belirtilen gün ve saatte elektronik platform üzerinden açık artırma usulü ile yapılacaktır. Kanun’da yapılan değişiklik uyarınca taşınır malların elektronik olarak satılmasının söz konusu olduğu durumlarda ise taşınır malların fiziki açık artırması için zorunlu olmayan satış ilanı zorunlu hale getirilmiştir.

Yapılan değişiklikler ile Hazine ve Maliye Bakanlığı, açık artırma tarihinden önce satış teklifleri, asgari açık artırma satış fiyatı, açık artırma satış sürecinin süresi, teminat sağlanması ve diğer usul ve esaslar ile ilgili ikincil mevzuatta daha detaylı bilgi vermeye yetkili kılınmıştır.

Kanun değişikliğinin amacı kanun tasarısında da belirtildiği üzere açık artırmalara maksimum katılım sağlanması olarak özetlenebilir. Bu vesile ile piyasa değerlerinde satışların sağlanması ve satışların fiziksel açık artırmalara göre daha kısa sürede sonuçlanması da hedeflenmektedir.

Kanun değişikliği Türk yargı sisteminde bir ilk olarak nitelendirilebilir; zira bu yenilik icra işlemleri sırasında bir borçlunun varlıklarının satışı için elektronik bir açık artırma platformuna izin veren önemli bir ilk adım niteliğindedir.

Kanun değişikliği hâlihazırda yalnızca kamu alacaklarının haczini kapsasa da, Türkiye’yi hem özel hem de kamusal alanda Avrupa nezdinde bu tür platformları başarıyla kuran birkaç yargı sistemlerine arasına sokacak ve benzer değişikliklerin önünü açacaktır. Bunlara ek olarak elektronik açık artırma platformlarının, icra işlemleri sırasında fiyat şeffaflığına ve ödeme aczine düşen borçluların varlıklarının satışının maksimize edilmesine katkıda bulunacağı öngörülmektedir

Paylaş


Yasal Bilgilendirme

Bu içerik sadece bilgilendirme amaçlı olup hukuki görüş içermemektedir. İçerikteki konulara ilişkin bir sorunuz olması halinde lütfen bizi arayınız. Tüm hakları saklıdır.