Kamunun, gerçek ve tüzel kişilerden olan kamu alacaklarının tahsili için, idareye adli hukuk prensiplerine göre icra yolları işletmesinde gerek kalmadan re’sen hareketle, her türlü idari ve icrai tedbirleri alma yetkisini veren 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsili Hakkındaki Kanun’da (“Kanun”) yapılan değişiklikler 22.04.2021 tarihli 31462 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girmiştir.
Kanun’daki menkul ve gayrimenkul mal satışlarına yönelik hükümlerde yapılan değişiklikler ile haczedilen malların elektronik ortamda satışının sağlanması mümkün kılındı.
Kanun kapsamında hem taşınır hem de taşınmaz malların satışı için dijitalleştirilmiş elektronik bir açık artırma platformu kurulmasına imkan verildi. Satışlar ise ilgili duyuruda belirtilen gün ve saatte elektronik platform üzerinden açık artırma usulü ile yapılacaktır. Kanun’da yapılan değişiklik uyarınca taşınır malların elektronik olarak satılmasının söz konusu olduğu durumlarda ise taşınır malların fiziki açık artırması için zorunlu olmayan satış ilanı zorunlu hale getirilmiştir.
Yapılan değişiklikler ile Hazine ve Maliye Bakanlığı, açık artırma tarihinden önce satış teklifleri, asgari açık artırma satış fiyatı, açık artırma satış sürecinin süresi, teminat sağlanması ve diğer usul ve esaslar ile ilgili ikincil mevzuatta daha detaylı bilgi vermeye yetkili kılınmıştır.
Kanun değişikliğinin amacı kanun tasarısında da belirtildiği üzere açık artırmalara maksimum katılım sağlanması olarak özetlenebilir. Bu vesile ile piyasa değerlerinde satışların sağlanması ve satışların fiziksel açık artırmalara göre daha kısa sürede sonuçlanması da hedeflenmektedir.
Kanun değişikliği Türk yargı sisteminde bir ilk olarak nitelendirilebilir; zira bu yenilik icra işlemleri sırasında bir borçlunun varlıklarının satışı için elektronik bir açık artırma platformuna izin veren önemli bir ilk adım niteliğindedir.
Kanun değişikliği hâlihazırda yalnızca kamu alacaklarının haczini kapsasa da, Türkiye’yi hem özel hem de kamusal alanda Avrupa nezdinde bu tür platformları başarıyla kuran birkaç yargı sistemlerine arasına sokacak ve benzer değişikliklerin önünü açacaktır. Bunlara ek olarak elektronik açık artırma platformlarının, icra işlemleri sırasında fiyat şeffaflığına ve ödeme aczine düşen borçluların varlıklarının satışının maksimize edilmesine katkıda bulunacağı öngörülmektedir
Paylaş
İlgili kişiler
Detaylı bilgi için bizimle irtibata geçebilirsiniz.
Yasal Bilgilendirme
Bu içerik sadece bilgilendirme amaçlı olup hukuki görüş içermemektedir. İçerikteki konulara ilişkin bir sorunuz olması halinde lütfen bizi arayınız. Tüm hakları saklıdır.
İlginizi Çekebilir
14 Şubat 2025
Sigorta Acenteleri Yönetmeliği’nde önemli değişiklikler
Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) tarafından 22 Ocak 2025 tarihinde, Sigorta Acenteleri Yönetmeliği’nde…
10 Şubat 2025
Ödeme ve elektronik para kuruluşları için asgari özkaynak miktarı güncellendi
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından 30 Ocak 2025 tarihinde, Ödeme ve Elektronik Para Kuruluşlarının Asgari Özkaynak…
6 Şubat 2025
Özel Hastaneler Mevzuatında Gelişmeler
Özel Hastaneler Yönetmeliği’nin (“Yönetmelik”) 30 Ocak 2025 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmesi ile birlikte, 27 Mart…
28 Ocak 2025
Türkiye’de kişisel verilerin korunması mevzuatında güncel gelişmeler
2024 yılının sonu ve 2025 yılının başlangıcı Türkiye’de veri koruma mevzuatı alanındaki hukuki gelişmeler bakımından oldukça hareketli…
13 Ocak 2025
Rekabet İhlallerine Yönelik Yeni İdari Para Cezaları Yönetmeliği Yürürlüğe Girmiştir
Rekabet ihlallerine yönelik Rekabet Kurulu (“Kurul”) tarafından verilen idari para cezalarının belirlenmesini düzenleyen Rekabeti…
9 Ocak 2025
Türkiye, Kripto Varlıklar İçin MASAK Standartlarını Güçlendiriyor
6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu’nda (“SPKn”) kripto varlıkların ve kripto varlık hizmet sağlayıcıların (“KVHS”) düzenlenmesine ilişkin…