Küresel COVID-19 virüsü salgını ile etkin mücadele kapsamında, dünya çapında pek çok rekabet otoritesi yeni çalışma usul ve esasları benimsemekte veya rekabet ihlallerine ilişkin müdahalelerini yoğunlaştırmaktadır.
Türkiye’de, 22 Mart 2020 tarihinde yayınlanan 2020/4 sayılı Cumhurbaşkanlığı Genelgesi ile Rekabet Kurumu (“Kurum”) çalışanları da dahil olmak üzere kamuda çalışanlara evden çalışma, nöbetleşe çalışma veya belirli koşullar altında idari izinli sayılmaya ilişkin düzenlemeler ihdas edilmiştir. Bununla birlikte, Genelge, salgın süresince kamu hizmetinin aksamaması adına, uzaktan çalışma yapan veya nöbetleşe çalışan personelin kamu hizmetinin sunumunda eşit hak ve sorumluluklara tabi olduğunu düzenlemiştir. Bu çerçevede, Rekabet Kurumu her türlü başvuru ve birleşme/devralma bildirimini kabul etmekte ve yasal süreler çerçevesinde incelemelerini gerçekleştirmektedir. İlaveten, Kurum, COVID-19 virüsü salgını nedeniyle alınan korunma-kontrol önlemleri çerçevesinde, bütün başvuru ve bildirimlerin Kurum’a elektronik ortamda iletilmesi gerektiğini kamuoyuna duyurmuştur.
Diğer taraftan, önümüzdeki dönemde küresel çapta, kamu otoritelerinin yoğun rekabet hukuku incelemeleri ve yaptırımlarıyla karşılaşılması beklenilmektedir. Nitekim, başta ABD Adalet Bakanlığı (U.S. Department of Justice), Birleşik Krallık Rekabet ve Piyasa Otoritesi (U.K. Competition and Markets Authority) ve Avrupa Rekabet Ağı (European Competition Network) olmak üzere, dünya çapında önde gelen rekabet otoriteleri ve kurumları, temel ihtiyaç maddelerine ilişkin COVID-19 salgınının tetikleyebileceği olası rekabet ihlallerine karşı teşebbüsleri uyarmak amacıyla basın açıklamaları yayınlamışlardır.
Bu kapsamda, yakın tarihlerde, Rekabet Kurumu Başkanı tarafından yapılan basın açıklamasında, yaş meyve ve sebze piyasası başta olmak üzere gıda piyasasındaki fırsatçı yaklaşımla fahiş zam yapılmasına ve aşırı fiyat artışları yoluyla tüketicilerin sömürülmesine yönelik eylemlere müsamaha gösterilmeyeceği ve bu tür uygulamaların en ağır şekilde cezalandırılacağı belirtilmiştir. İlaveten, Mali Suçlar Araştırma Kurulu ve Reklam Kurulu gibi kamu otoriteleri temel ihtiyaç maddeleri, kişisel bakım ve hijyen ürünleri ile tıbbi cihazlara ilişkin aşırı ve ani fiyat artışları, aldatıcı reklamlar gibi sömürücü uygulamalara karşı incelemeler gerçekleştirmektedirler. Rekabet Kurumu’nun da bu kapsamdaki ürünlere ilişkin olası rekabet ihlallerini önlemek adına incelemeler yapabileceği düşünülmektedir.
Ayrıca, benzer yönde, ABD Adalet Bakanlığı tarafından yapılan basın duyurusunda, tıbbi maskeler, solunum cihazları ve diğer medikal ürünlerde fiyat artışlarına dikkat çekilerek, bu ürünlerin dağıtımı ve tedarik seviyesinde ve ayrıca sağlayıcısı rakip firmalar arasında olası fiyat tespiti, pazar paylaşımı, ihalelerde danışıklı hareket vb. rekabeti kısıtlayıcı işbirlikleri ve koordinasyon riskine ilişkin uyarı mahiyetinde açıklama yayınlanmıştır. ABD Adalet Bakanlığı teşebbüslerin rekabet kurallarını ihlal etmeden salgın döneminde kamu sağlığı için nasıl işbirliği yapacaklarına ilişkin esasların altını çizmiş ve muafiyet inceleme usul ve esaslarına atıf yaparak ‘hızlandırılmış inceleme süreci’ benimseyeceklerini kamuoyu ile paylaşmıştır.
Öte yandan, Avrupa’da Avrupa Rekabet Ağı, ortak basın açıklamasında, kriz döneminde rekabet kurallarının uygulanmaya devam edeceği; bununla birlikte, kamu sağlığına ilişkin temel ihtiyaç maddesi ve ürünlerde arz güvenliğini korumak adına rakipler arasındaki işbirliklerinin bu dönemde daha esnek değerlendirileceğine yönelik açıklama yayınlamıştır.
Bununla birlikte, Avrupa Birliği ve Türk Rekabet Hukuku mevzuatı teşebbüsler tarafından kamu sağlığını korumak adına çeşitli alanlarda etkinlik yaratabilecek ortak araştırma ve geliştirme ve işbirliği yapmalarına olanak tanıyan yeterince hüküm ve muafiyet içermektedir. Bu çerçevede, COVID-19 virüsü salgını ile mücadele kapsamında kamu sağlığı bakımından etkinlik doğuran işbirliklerine ilişkin, teşebbüslerin uzun vadede bir rekabet soruşturmasına muhatap olmamak adına, ilgili mevzuatı incelemesi ve ilgili rekabet otoritesine gerekli başvuru ve bildirimleri yapması önerilmektedir.
Paylaş
İlgili kişiler
Detaylı bilgi için bizimle irtibata geçebilirsiniz.


Yasal Bilgilendirme
Bu içerik sadece bilgilendirme amaçlı olup hukuki görüş içermemektedir. İçerikteki konulara ilişkin bir sorunuz olması halinde lütfen bizi arayınız. Tüm hakları saklıdır.
İlginizi Çekebilir
4 Temmuz 2025
İklim Kanunu TBMM’de Kabul Edildi
7552 sayılı İklim Kanunu (“Kanun”) 2 Temmuz 2025 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından kabul edilmiştir. Kanun Resmi Gazete’de…
30 Haziran 2025
Dava Takibi ve Uyuşmazlıkların Çözümü Alanında Öne Çıkanlar – 2025 Yaz Sayısı
2025 yılının yaz dönemine girerken, hukuk uyuşmazlıkları ve milletlerarası tahkim alanındaki güncel gelişmeleri, yargı kararlarını ve…
27 Haziran 2025
Uzmanlaşma Anlaşmalarına İlişkin Yeni Grup Muafiyeti Tebliği Yayımlandı
Rekabet Kurumu tarafından 26 Haziran 2025 tarihli ve 32938 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Uzmanlaşma Anlaşmalarına İlişkin Grup…
23 Haziran 2025
Türk e-ticaret hukukunda son gelişmeler
6563 sayılı Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair 7416 sayılı Kanun’un yürürlüğe girmesini takiben…
20 Mayıs 2025
Bölge Adliye Mahkemesi Tenfiz Yargılamasında New York Sözleşmesi Uygulamasını ve Révision au Fond Yasağını Teyit Etti
Adana Bölge Adliye Mahkemesi 9. Hukuk Dairesi (“İstinaf Mahkemesi”), 21.04.2025 tarihli kararı ile hakem kararının tenfizine ilişkin…
14 Mayıs 2025
Türkiye’de Hidrojen Enerjisinin Geleceği
Hidrojen enerjisi, yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelik küresel geçişin temel unsurlarından biri olarak ortaya çıkmaktadır. Enerji…