6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu’nda (KVKK) önemli değişiklikler getiren yargı paketi 2 Mart 2024 tarihinde TBMM’de kabul edildi ve 12 Mart 2024 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlandı. Yeni hükümler 1 Haziran 2024 tarihi itibariyle yürürlüğe girecektir.

İlgili değişiklikler kişisel verilerin yurt dışına aktarılması ve özel nitelikli kişisel verilerin işlenmesi üzerine yoğunlaşmaktadır. Söz konusu düzenlemeler 16 Şubat 2024 tarihinde TBMM’ye sunulan tasarıdaki hükümlerde değişiklik yapılmaksızın kabul edilmiştir.

Kişisel verilerin Türkiye dışına aktarılmasına ilişkin olarak, aktarımların öncelikle açık rızaya dayandığı mevcut ilke 1 Eylül 2024 tarihine kadar yeni kurallar ile birlikte uygulanmaya devam edecektir. Yurt dışına kişisel veri aktarımına ilişkin yeni çerçevenin uygulanmasına yönelik usul ve esasların netleştirilmesi amacıyla Kişisel Verileri Koruma Kurumu (Kurum) tarafından ayrı bir yönetmelik çıkarılması gerekmektedir.

Kurum 12 Mart 2024 tarihli kamuoyu duyurusunda veri sorumlularının ve veri işleyenlerin bu geçiş dönemini yeni hükümlere uymak için acil hazırlıklar yapmak üzere kullanmaları gerektiğini vurgulamıştır. Bu nedenle şirketler gecikmeksizin yeni kurallar hakkında bilgi edinmeli ve kanun yürürlüğe girdiği zaman uyum sürecini başlatabilmek adına yurt dışına aktarımlarına ilişkin kendi durumları hakkında değerlendirme yapmalıdır.

Bu bilgilendirme hakkında daha detaylı bilgi için bizimle irtibata geçebilirsiniz.

Paylaş


Yasal Bilgilendirme

Bu içerik sadece bilgilendirme amaçlı olup hukuki görüş içermemektedir. İçerikteki konulara ilişkin bir sorunuz olması halinde lütfen bizi arayınız. Tüm hakları saklıdır.