Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu’nun Türkiye Sürdürülebilirlik Raporlama Standartları’nın (“TSRS“) uygulama kapsamının belirlenmesine ilişkin Kurul Kararı (“Karar“), 29 Aralık 2023 tarihinde Resmî Gazete’de yayımlanarak 1 Ocak 2024 itibarıyla yürürlüğe girmişti. Kararda Uluslararası Sürdürülebilirlik Raporlama Standartları dikkate alınarak belirlenen TSRS 1 “Sürdürülebilirlikle İlgili Finansal Bilgilerin Açıklanmasına İlişkin Genel Hükümler” ile TSRS 2 “İklimle İlgili Açıklamalar” standartlarının Türkiye’deki kurum, kuruluş ve işletmelere ilişkin uygulama kapsamı düzenlenmekteydi.
Karar’da düzenlenen uygulama kapsamına ilişkin bazı değişiklikler getiren kurul kararı (“Tadil Kararı”) 18 Aralık 2024 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanmıştır. Bu değişiklikler, 1 Ocak 2024 tarihinde ve sonrasında başlayan hesap dönemlerinden itibaren geçerli olmak üzere yürürlüğe girmiştir.
Buna göre, uygulama kapsamına ilişkin başlıca değişiklikler aşağıdaki gibidir:
- Karar’da belirtilen, sürdürülebilirlik raporlarının hazırlanmasında TSRS’yi uygulaması gereken kuruluşlar listesi tadil edilmiş ve sermaye piyasası araçları borsada veya diğer organize piyasalarda işlem gören ya da izahname veya ihraç belgesi Sermaye Piyasası Kurulu tarafından onaylanan anonim şirketler, ilgili listeden çıkarılmıştır. Değişiklik Kararına göre, payları Borsa İstanbul A.Ş.’nin (“Borsa İstanbul”) Yakın İzleme Pazarı’nda ve nitelikli yatırımcılara satılmak üzere Girişim Sermayesi Pazarı’nda işlem görenler hariç olmak üzere, payları Borsa İstanbul pazarlarında işlem gören şirketler ilgili listeye dâhil edilmiş olup, ilgili şirketlerin sürdürülebilirlik raporlarını hazırlarken TSRS’yi uygulamaları gerekmektedir.
- Bir borsada veya teşkilatlanmış diğer piyasalarda işlem görmemekle birlikte, halka arz edilmeksizin pay dışındaki sermaye piyasası araçlarını ihraç eden anonim şirketler ya da ihraç limiti almış anonim şirketler, sürdürülebilirlik raporlarının hazırlanmasında TSRS uygulama yükümlülüğünden muaf tutulmuştur.
- Borsa İstanbul’da payları işlem görenler hariç olmak üzere, Karar’da belirtilen bankalar ve banka dışı finansal kuruluşların, bir önceki yılsonu itibarıyla şube sayısı biri veya çalışan sayısı 250 kişiyi aşmaması durumunda, TSRS’nin uygulandığı ilk iki raporlama döneminde (Kapsam 3 – sera gazı emisyon raporlama muafiyetinin geçerli olduğu dönemde) sera gazı emisyonlarını raporlama yükümlülüğü ihtiyari hale getirilmiştir.
Paylaş
İlgili kişiler
Detaylı bilgi için bizimle irtibata geçebilirsiniz.
Yasal Bilgilendirme
Bu içerik sadece bilgilendirme amaçlı olup hukuki görüş içermemektedir. İçerikteki konulara ilişkin bir sorunuz olması halinde lütfen bizi arayınız. Tüm hakları saklıdır.
İlginizi Çekebilir
13 Ocak 2025
Rekabet İhlallerine Yönelik Yeni İdari Para Cezaları Yönetmeliği Yürürlüğe Girmiştir
Rekabet ihlallerine yönelik Rekabet Kurulu (“Kurul”) tarafından verilen idari para cezalarının belirlenmesini düzenleyen Rekabeti…
9 Ocak 2025
Türkiye, Kripto Varlıklar İçin MASAK Standartlarını Güçlendiriyor
6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu’nda (“SPKn”) kripto varlıkların ve kripto varlık hizmet sağlayıcıların (“KVHS”) düzenlenmesine ilişkin…
6 Ocak 2025
Halka Arz Eşikleri Yükseltildi
Sermaye Piyasası Kurulu’nun (“SPK”) 31 Aralık 2024 tarihli bülteninde yayımlanan 26/12/2024 tarih ve 66/2058 sayılı kararı ile ilk defa…
30 Aralık 2024
Elektrik Piyasasındaki Yeni Gelişmeler Hakkında Bilgi Notu
17 Aralık 2024 tarih ve 32755 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan ve 1 Ocak 2025 tarihinde yürürlüğe girecek Elektrik Piyasasında…
12 Aralık 2024
Sağlık Mevzuatındaki Son Gelişmeler – 2024 Sonbahar Sayısı
Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (“Kurum”) 28 Mayıs 2024 tarihinde Beşeri Tıbbi Ürünlerin ve Özel Tıbbi Amaçlı Gıdaların Tanıtım…
15 Kasım 2024
RES YEKA 2024 İhalesi
Türkiye Cumhuriyeti Devleti Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı (“Bakanlık”) yeni rüzgar enerjisi santralleri (“RES”) kurulmasına yönelik…