29 Mayıs 2024 tarih ve 32560 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 7511 sayılı Türk Ticaret Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun’da (“4054 sayılı Kanun”) Rekabet Kurumu tarafından yürütülen soruşturmaların usulüne ilişkin olarak birtakım değişiklikler yapılmıştır (“4054 sayılı Kanun Değişikliği”).
4054 sayılı Kanun Değişikliği kapsamındaki düzenlemeler aşağıda iki başlık altında özetlenmiştir:
1- Teşebbüslerin Birinci Yazılı Savunma Sunma Yükümlülüğü Ortadan Kaldırılmıştır
4054 sayılı Kanun’un değişiklikten önceki 43. maddesinin 2. fıkrası; Kurul’un, başlattığı soruşturmaları, soruşturmaya başlanması kararının verildiği tarihten itibaren 15 gün içinde ilgili teşebbüslere bildireceği ve teşebbüslerin soruşturma bildiriminin tebliğinden itibaren birinci yazılı savunmalarını 30 gün içinde Rekabet Kurumu’na göndermeleri gerekliliği hükmünü amirdi.
4054 sayılı Kanun Değişikliği ile ilgili madde yapılan değişiklikle, teşebbüslerin birinci yazılı savunma verme yükümlülüğü kaldırılmıştır. Anılan Kanun Değişikliği’nde, teşebbüslerin daha etkin savunma yapabilmesi ve soruşturma süreçlerinin daha seri ilerlemesi gerekçeleriyle, Rekabet Kurulu’nun, haklarında soruşturma açılması kararı verilen teşebbüslere bu durumu 15 gün içinde bildireceği ve fakat soruşturma konusu iddialara ilişkin henüz bir ihlal isnadının söz konusu olmadığı ve soruşturma raporunun tekemmül etmediği soruşturma bildiriminin tebliği aşamasında teşebbüslerin birinci yazılı savunma verme yükümlülüğünün kaldırıldığı düzenlenmiştir.
2- Ek Yazılı Görüşe İlişkin Düzenleme
4054 sayılı Kanun Değişikliği ile, soruşturma sürecinin daha hızlı ve etkin bir biçimde yürütülmesi gerekçesiyle, soruşturmayı yürütmekle görevlendirilen Soruşturma Heyeti’nin, teşebbüslerce iletilen yazılı savunmalar sonucunda soruşturma raporundaki görüşlerinde bir değişiklik olması halinde 15 gün içinde yazılı görüşlerini ilgili teşebbüslere bildireceği ve teşebbüslerin 30 gün içinde bu görüşe cevap verebileceği hükme bağlanmıştır.
Buna göre, Soruşturma Heyeti’nin teşebbüslerin savunmasına ancak soruşturma raporundaki görüşlerinde bir değişiklik olması halinde ek yazılı görüş verebilecekleri düzenlenmektedir. Böylelikle, Soruşturma Heyeti’nin soruşturma raporundaki görüşlerinde bir değişiklik olmaması halinde ek yazılı görüş hazırlanmayacak olup, teşebbüs için de üçüncü yazılı savunma sunma yükümlülüğü bulunmayacaktır. Diğer taraftan, ek yazılı görüş sunulması halinde ise teşebbüslere bu görüşe en fazla 30 gün içerisinde cevap verme yükümlülüğü getirilmiştir.
Resmi Gazete’de yayımlanan 4054 sayılı Kanun Değişikliği’ne buradan erişilebilmektedir.
Konu ile ilgili herhangi bir sorunuz olması halinde bizlerle iletişime geçebilirsiniz.
Paylaş
İlgili kişiler
Detaylı bilgi için bizimle irtibata geçebilirsiniz.

Yasal Bilgilendirme
Bu içerik sadece bilgilendirme amaçlı olup hukuki görüş içermemektedir. İçerikteki konulara ilişkin bir sorunuz olması halinde lütfen bizi arayınız. Tüm hakları saklıdır.
İlginizi Çekebilir
28 Mart 2025
İş Yerlerinde Psikolojik Tacizin (Mobbing) Önlenmesi hakkında Genelge Yayınlandı
İş Yerlerinde Psikolojik Tacizin (Mobbing) Önlenmesi konulu 2025/3 sayılı Cumhurbaşkanlığı Genelgesi (“Genelge”) 6 Mart 2025 tarihli ve…
26 Mart 2025
Siber Güvenlik Kanunu yürürlüğe girdi
Uzun süredir beklenen 7545 sayılı Siber Güvenlik Kanunu 19 Mart 2025 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Söz konusu…
24 Mart 2025
Sağlık Mevzuatındaki Son Gelişmeler – Kış Sayısı 2025
Beşeri Tıbbi Ürünler Ruhsatlandırma Yönetmeliği Değişikliği. 3 Aralık 2024 tarihinde Beşeri Tıbbi Ürünler Ruhsatlandırma Yönetmeliği’nde…
21 Mart 2025
Kripto Varlıklara İlişkin İkincil Mevzuat Yürürlükte!
Kripto varlıklar ve kripto varlık hizmet sağlayıcılarına (“KVHS”) ilişkin 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu’na (“SPKn”) eklenen hükümler,…
14 Mart 2025
Anayasa Mahkemesi, Davanın Kısmen Kabulü Ve Reddi Halinde Yargılama Giderlerinin Tarafların Haklılık Oranına Göre Paylaştırılması Yönündeki Düzenlemeyi Manevi Tazminat Davaları Yönünden İptal Etti
Anayasa Mahkemesi, 25 Aralık 2024 tarihli ve 2024/226 sayılı kararında, Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 326. maddesinin ikinci fıkrasını…
11 Mart 2025
Anayasa Mahkemesi’nden Önemli Karar: Yabancılık Unsuru Taşıyan İş Sözleşmelerinde Hukuk Seçimi Düzenlemesi İptal Edildi
Anayasa Mahkemesi (“AYM”), 5 Kasım 2024 tarihli ve 2024/187 sayılı kararında, yabancılık unsuru taşıyan iş sözleşmelerinde taraflara hukuk…