Yeni Maden Yönetmeliği, 11 Aralık 2022 tarihli ve 32040 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiş olup, 21 Eylül 2017 tarihli eski Maden Yönetmeliği’ni yürürlükten kaldırmıştır.

Yeni Yönetmelik, 3213 sayılı Maden Kanunu’nda eski Yönetmelik’in yürürlük tarihinden itibaren meydana gelen değişikliklere uyum sağlanması amacıyla birtakım düzenlemeler yapmıştır.

Yeni Yönetmelik’teki önemli değişikliklerden biri, rödovansçı şirketlerin pay sahipliği yapısında %10’dan fazla değişiklik meydana getiren pay devir işlemlerinin Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğünün (MAPEG) iznine tâbi kılınması olmuştur. Eski Yönetmelik uyarınca, rödovansçı şirketlerin pay sahipliği yapısında meydana gelebilecek %10’un üzerindeki pay devirlerinin MAPEG’e bildirilmesi yeterli olmaktaydı.

Bununla birlikte, yeni Yönetmelik’te, şirket birleşmesi, bölünmesi ve maden ruhsatlarının şirkete sermaye olarak konulması hallerinde, bu işlemlerin ruhsat devri olarak kabul edileceği ve devre ilişkin MAPEG izin başvurusu esnasında ruhsat taban bedeli ile ruhsat devir bedeli alınacağı hususu açıkça düzenlenmiştir.

Ek olarak, yeni Yönetmelik ile daimî nezaretçinin istihdamı ve görevlerine ilişkin düzenlemeler de getirilmiştir.

Yeni Yönetmelik ile getirilen değişikliklerin detayları hakkında arzu ettiğiniz zaman bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Paylaş


Yasal Bilgilendirme

Bu içerik sadece bilgilendirme amaçlı olup hukuki görüş içermemektedir. İçerikteki konulara ilişkin bir sorunuz olması halinde lütfen bizi arayınız. Tüm hakları saklıdır.