Rekabet Kurumu (“Kurum”) tarafından hazırlanan Dikey Anlaşmalara İlişkin Grup Muafiyeti Tebliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (“2021/4 sayılı Tebliğ”) 5 Kasım 2021 tarihli ve 31650 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

Söz konusu mevzuat değişikliği ile, 2002/2 sayılı Dikey Anlaşmalara İlişkin Grup Muafiyeti Tebliği (“2002/2 sayılı Tebliğ”) kapsamında dikey anlaşmaların grup muafiyetinden yararlanabilmeleri için öngörülen %40 oranındaki pazar payı eşiği Avrupa Birliği mevzuatı ile uyumlu olarak %30‘a indirilmiştir. Buna göre, 2002/2 sayılı Tebliğ ile sağlanan muafiyet, sağlayıcının dikey anlaşma konusu mal veya hizmetleri sağladığı ilgili pazardaki pazar payının %30’u aşmaması durumunda uygulanabilecektir. Tek alıcıya sağlama yükümlülüğü içeren dikey anlaşmalarda ise muafiyet, alıcının dikey anlaşma konusu malları ve hizmetleri aldığı ilgili pazardaki payının yine %30’u aşmaması koşuluyla uygulanabilecektir.

Ayrıca, Tebliğ’e eklenen geçici madde 3 ile halihazırda 2002/2 sayılı Tebliğ kapsamında grup muafiyetinden yararlanmakta olan, ancak 2021/4 sayılı Tebliğ ile yapılan değişiklik neticesinde, öngörülen kapsamın dışında kalan anlaşmaların altı ay içerisinde 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun’un (“4054 sayılı Kanun”) 5. maddesinde düzenlenen bireysel muafiyet şartlarına uygunluğunun karşılanması gerekmektedir. Geçici madde 3 uyarınca, söz konusu dikey anlaşmalara, maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren altı aylık süre içerisinde 4054 sayılı Kanun’un 4. maddesinde öngörülen yasaklamanın uygulanmayacağı hükme bağlanmıştır. Buna göre ilgili teşebbüslerin, münhasırlık hükümleri içeren dikey anlaşmalarını gözden geçirmelerini öneririz.

Öte yandan, 2002/2 sayılı Tebliğ’in 2. maddesinde pazar payı eşiği bakımından yapılan söz konusu değişiklik doğrultusunda, aynı Tebliğ’in pazar payının hesaplanması ve uygulanmasına ilişkin hükümlerini düzenleyen 6/A maddesinin ikinci fıkrası da bu değişikliği yansıtmak üzere revize edilmiştir.

Yukarıda sözü edilen mevzuat değişikliği çerçevesinde, 2002/2 sayılı Tebliğ uyarınca dikey anlaşmaların grup muafiyeti kapsamında değerlendirilebilmeleri için öngörülen %40 oranındaki pazar payı eşiği %30’a indirilmiş olup, bu kapsamdaki dikey anlaşmaların evleviyetle gözden geçirilmesi ihtiyacı doğmaktadır.

2021/4 sayılı Tebliğ’e buradan erişilebilmektedir.

Yazımızla ilgili olarak arzu ettiğiniz zaman bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Paylaş


Yasal Bilgilendirme

Bu içerik sadece bilgilendirme amaçlı olup hukuki görüş içermemektedir. İçerikteki konulara ilişkin bir sorunuz olması halinde lütfen bizi arayınız. Tüm hakları saklıdır.