Kişisel Verileri Koruma Kurulu Kişisel Verilerin Otomatik İşleme tabi Tutulması Karşısında Bireylerin Korunması Sözleşmesi (108 sayılı Sözleşme) dayanak gösterilerek kişisel verilerin yurt dışına aktarılması hakkında değerlendirmelerini içeren bir karar özeti yayınladı. Söz konusu kararda Kurul, 108 sayılı Sözleşme hükümlerinin yurt dışına veri aktarımlarına hukuki etkisini değerlendirirken, daha önceden Amazon kararında da belirttiği şekilde, yeterli korumanın bulunmadığı ülkelere açık rıza alınmadan gerçekleştirilecek yurt dışına veri aktarımlarının işleme şartlarının birinin varlığı ve tarafların yeterli korumayı yazılı olarak taahhüt etmeleri ve Kurul izninin bulunması halinde gerçekleştirilebileceğini vurgulamıştır.

Karar, bir kez daha kişisel verilerin yurt dışına aktarımına ilişkin verilmiş para cezası olarak miktarı açısından dikkat çekmekle beraber, 108 sayılı Sözleşme’nin 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu’nda kişisel verilerin yurt dışına aktarılmasına ilişkin öngörülen yöntemlere potansiyel bir alternatif olarak değerlendirilmesine yönelik tartışmaları sona erdirmesi sebebiyle de önem taşımaktadır. Kararın verilmesine sebebiyet veren koşullar, şirketlerin işledikleri ve aktardıkları kişisel verilerin hukuki sebeplerini açık bir şekilde belirten bir kişisel veri envanterine ve Kurul’dan veya ilgili kişilerden gelen taleplere tatmin edici yanıtlar vermek için uygun iç süreçlere sahip olunması gerekliliğinin altını çizmektedir.

Söz konusu Kurul kararına ilişkin detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz. Yazımızla ilgili arzu ettiğiniz zaman bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Paylaş


Yasal Bilgilendirme

Bu içerik sadece bilgilendirme amaçlı olup hukuki görüş içermemektedir. İçerikteki konulara ilişkin bir sorunuz olması halinde lütfen bizi arayınız. Tüm hakları saklıdır.